Mediji

Banke izuzimaju Mercator od križne odgovornosti za dugove Agrokora

image

Uprava Mercatora zamolila je banke vjerovnice da ne primjenjuje tzv. križnu odgovornost (cross default) iz kreditnih ugovora prema kojoj bi u slučaju da Agrokor ne može plaćati obveze automatski na naplatu došla i potraživanja prema Mercatoru, objavili su u četvrtak slovenski mediji koji navode da je većina banaka na to pristala.

Molbu da ne primjenjuju tu klauzulu koju je uputila nova uprava Mercatora na čelu s direktorom Tomislavom Čizmićem nije odbila ni jedna banka vjerovnica kojima Mercator duguje oko 900 milijuna eura, a na neprimjenu je pristalo više od dvije trećine vjerovnika, što znači da je sada Mercator osiguran prema bankama vjerovnicama i da mu dugovi neće doći na naplatu prije vremena, navode slovenski mediji.
 
Slovenska vlada je prije toga u hitnu parlamentarnu proceduru poslala specijalni zakon koji bi trebao očuvati financijsku stabilnost te kompanije koja posredno utječe na desetinu slovenskog BDP-a i zapošljava samo u Sloveniji skoro 11.000 ljudi.
 
Nacrt zakona o sistemskim poduzećima predviđa da u slučaju Agrokorove nelikvidnosti slovenska vlada, kako bi zaštitila nacionalne interese u Mercatoru u upravu imenuje svog povjerenika kao privremenog člana uprave čija je zadaća da prati financijske tokove između Mercatora i koncerna Agrokor, kako bi se spriječilo eventualno prelijevanje financijskih sredstava izvan Slovenije preko jamstava, zajmova, robnih kredita ili drugih aranžmana.
 
(FENA)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.