Privatizacija najveće banke

Slovenija želi produžiti rok za prodaju Nove ljubljanske banke

image

Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku da od Europske komisije zatraži produženje roka u kojemu mora privatizirati svoju najveću banku Novu ljubljansku banku.

"Obveza Slovenije da proda 75 posto dionica Nove ljubljanske banke bi ostala, ali bi se provela u više faza, kako bi se osigurala veća pravna sigurnost potencijalnih investitora, te mogućnost većeg utrška od prodaje", reklo je nakon sjednice vlade ministarstvo financija u priopćenju.
 
Europska komisija je 2013. odobrila Sloveniji da proračunskim sredstvima dokapitalizira slovenske državne banke koje su zbog loših kreditnih plasmana imale gubitke, ali uz uvjet da najveću slovensku banku u kojoj je vlasništvo države 100 posto proda do kraja 2017., kako se ta dokapitalizacija po europskom pravu ne bi računala u nedopuštenu pomoć države, protivnu pravilima o tržišnoj konkurenciji u financijskom sektoru.
 
Slovenija je lani počela pripreme za prodaju 75 posto dionica NLB-a uz posredovanje i savjetničku pomoć njemačke Deutsche Bank, ali do sada unatoč izjavama da će to učiniti nije zatražila produženje roka za prodaju banke na kraj 2018. kako sada planira.
 
U prvom koraku, predviđa slovenska vlada, ove bi se godine prodalo 50 posto dionica NLB-a, a do kraja 2018. ostalih 25 posto manje jedna dionica.
 
Slovenska vlada računa da bi prodajom NLB-a mogla dobiti oko jednu milijardu eura, a pri toj analizi polazi od knjigovodstvene vrijednosti banke koja je u zadnje tri godine ponovo počela poslovati s dobiti.
 
Slovenski mediji navode da bi u slučaju da Europska komisija ne dopusti produženje roka za prodaju Ljubljanske banke Sloveniji mogla zaprijetiti obveza da proda filijale NLB-a u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori koje su lani i preklani ostvarile većinu operativne dobiti skupine NLB, čime bi se njena potencijalna vrijednost znatno smanjila, navode slovenski mediji.
 
 
 
(FENA)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.