Agrokorova kompanija

Slovenska skupština odlučuje o "Lex Mercatoru"

image

Vlada Slovenije usvojila je danas Nacrt zakona o uslovima imenovanja povjerenika uprave u kompanijama koje su od sistemskog značaja za Sloveniju, takozvani lex Mercator i dostavila ga parlamentu u hitnu procuduru.

"Takav zakon je apsolutno potreban jer moramo spriječiti osiromašenje Mercatora zbog problema sa likvidnošću koje ima Agrokor", rekao je ministar privrede Zdravko Počivalšek.

Slovenačka Vlada naglašava da kompanija Mercator sa šest hiljada zaposlenih ima značajan uticaj na ekonomsku, socijalnu i finansijsku stabilnost zemlje i generiše više od milijardu eura čistih prihoda od prodaje, prenose hrvatski mediji.

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je nedavno da njegova Vlada ne može da dozvoli da Mercator propadne, bez obzira ko je vlasnik ove kompanije.

"Budno ćemo pratiti događaje da bismo mogli da reagujemo u slučaju potrebe", rekao Cerar.

Toni Balažič podnio je 5. aprila ostavku na mjesto predsjednika kompanije Mercator, a upravu najvećeg slovenačkog maloprodajnog lanca, koji je u vlasništvu "Agrokora", preuzeo je Tomislav Čizmić, dosadašnji direktor Mercatora za Hrvatsku.

Slovenački mediji duže vremena su spekulisali o Balažičevom odlasku, a kao razlog ostavke naveli su da on tri sedmice nije uspio da stupi u kontakt sa vlasnicima Agrokora iako je tražio izvještaj o stanju u hrvatskom koncernu i posljedicama za Mercator.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je 1. aprila Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika Agrokora, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u Agrokoru.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani lex Agrokor", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna (oko milijardu eura), te imaju više od 5.000 zaposlenih.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.