Zagrebačka berza

Nastavljen strmoglavi pad dionica Agrokora, Moody's prognozirao mogući bankrot

image Agrokor

Na Zagrebačkoj berzi danas je nastavljen strmoglavi pad dionica Agrokorovih kompanija, pa su tako akcije Leda pale za 23,69 posto, a Vupikove za čak 29,25 posto.

Iz Zagrebačke berze je saopšteno da su akcije kompanije Belje u minusu 18,23 posto, "Jamnice" 17,7 posto, a akcije Zvijezde za 16,95 posto, prenose hrvatski mediji.

Agencija Moody's jučer je snizila kreditni rejting Agrokora sa CAA1 na CAA2 i upozorila da će negativan trend biti nastavljen, zbog čega je, kako su naveli, izvjestan bankrot hrvatskog koncerna.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je 1. aprila Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika Agrokora, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u Agrokoru.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna (oko milijardu eura), te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.

Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.