Ukupna vrijednost 420 miliona eura

Hrvatska: Vlada usvojila odluku o finansiranju izgradnje Pelješkog mosta

image Foto: Anadolija

Hrvatska vlada danas je usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom kojom se poduzeću Hrvatske autoceste, uz ostalo, omogućava početak provedbe projekta izgradnje Pelješkog mosta sa pristupnim cestama i obilaznicom ukupne vrijednosti oko 420 miliona eura.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će Pelješki most, zasigurno olakšati putovanje svima koji često putuju u Dubrovačko–neretvansku županiju i sam Dubrovnik.

Plenković je kazao kako se očekuje sufinanciranje projekta Pelješkog mosta od Europske unije te njegova izgradnja u narednim godinama. Kazao je kako je izgradnja Pelješkog mosta dio strategije prometnoga razvoja Hrvatske od 2014. do 2030. te kako je riječ o povezivanju juga s ostatkom zemlje.

Današnjom odlukom Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za financiranje troškova ovog projekta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izgradnju Pelješkog mosta nazvao je „najvažnijim geostrateškim projektom u Hrvatskoj, projektom od nacionalnog interesa čijim će se završetkom napokon ostvariti povezanost i dokinuti teritorijalni diskontinuitet države“.

Rješavanje cestovne povezanosti juga zemlje uključuje, uz izgradnju mosta i pristupnih cesta, izgradnju obilaznice Ston, a sve to koštat će preko 420 miliona eura.

„Spomenuta sredstva osigurat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do pozitivnog okončanja postupka dodjele sredstava iz Fondova EU“, kazao je Butković.

Očekivani iznos koji će biti sufinanciran od strane Europske komisije (EK) iznosit će do 85 posto vrijednosti projekta ili oko 357 miliona eura.

Butković je izjavio kako su sredstva za projekt osigurana i u državnom proračunu od 2017. do 2019. u ukupnom iznosu od oko dvije mlijarde kuna.

Današnjom odlukom Vlade, društvu Hrvatske ceste d.o.o. osigurava se nesmetana provedba projekta projekta Pelješkog mosta i popratnih cesta i projekata.Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.