Podaci DZS

Nijednog radnika nema 40 odsto firmi u Hrvatskoj

image Foto: Ilustracija

U Hrvatskoj nije bilo aktivno 110.829 poslovnih subjekata u decembru prošle godine, a čak 40,5 posto firmi, zadruga, ustanova, udruženja i organizacija nije imalo nijednog radnika, piše zagrebački Poslovni dnevnik.

Pozivajući se na podatke državne statistike, list navodi da je 49,1 odsto poslovnih i pravnih subjekata u posmatranom mjesecu imalo od jednog do devet zaposlenih.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za decembar 2016, u Hrvatskoj je egzistirao 255.351 poslovni subjekt svih navedenih vrsta, uz još 76.941 registrovanog zanatliju i slobodna zanimanja.

Tek malo više od polovine, 144.522 firme (ili 56,6 odsto) bile su aktivne, dodaje se u tekstu.

Što se tiče veličine, mala preduzeća sa 10 do 49 radnika imala su udio od 7,9 odsto, srednja (50-249 radnika) 2,2 odsto, dok su velika, sa više od 250 zaposlenih do iznad 500, imala tek 0,4 posto udjela.

Privatno vlasništvo dominira kod 77,8 odsto aktivnih subjekata, država drži 0,8 procenata subjekata, mješovito i zadružno vlasništvo prisutni su svako ponaosob kod 0,7 posto firmi , a za čak petinu subjekata se oblik vlasništva ne prati, sugeriše izvještaj DZS-a.

Posmatrano po djelatnostima, među poslovnim subjektima preovladava trgovina sa udjelom od 20,3 posto, sledi uslužni sektor sa 17,1 odsto registrovanih, za zatim stručna, naučna i tehnička djelatnost sa 10 posto.

Prema Bisnodeu, lani je u Hrvatskoj osnovan 14.181 poslovni subjekt, što je više nego 2015, ali ovu godinu, zbog gašenja, nije "doživjelo" njih 15.140, podsjeća Poslovni dnevnik.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.