agrokor investira

Otvoreno bioplinsko postrojenje Gradec vrijedno 55 miliona kuna

image Foto: Agrokor / Postrojenje Gradec

Danas je u Gradecu svečano otvoreno prvo bioplinsko postrojenje koje predstavlja ulazak Agrokor koncerna u proizvodnju električne i toplinske energije na ekološki obnovljiv način. Bioplinsko postrojenje Gradec investicija je vrijedna 55 miliona kuna koja je nastala u saradnji Agrokora i slovenske tvrtke GH Holding. U čitav kompleks Gradec, dvije farme i bioplinsko postrojenje uloženo je ukupno 170 miliona kuna.

Bioplinsko postrojenje Gradec predstavlja ekološki najprikladniji način zbrinjavanja raznih organskih sirovina iz kojih nastaju tri proizvoda: organsko gnojivo, toplinska i električna energija. Posebna je karakteristika bioplinskog postrojenja Gradec što u proizvodnji bioplina koristi svinjsku gnojovku kao dominantnu sirovinu u količini od 65 posto ukupnih sirovina, a ostatak sirovine pribavlja se od kooperanata iz različitih područja prehrambene proizvodnje.
 
Instalirana snaga ovog postrojenja je 1MW, kogeneracijsko postrojenje godišnje radi 8.000 radnih sati prilikom čega proizvede 8.000 MWh električne energije koja se isporučuje u nacionalnu mrežu i 9000 MWh toplinske energije koja će biti potrošena za zagrijavanje fermentora, grijanje nastambi na farmama Gradec I i Gradec II, te za sušenje digestata koji se koristi kao prvorazredno organsko gnojivo i predstavlja zamjenu za mineralna gnojiva.
 
Herman Seidl, direktor Agrokor energije, povodom otvorenja ovog najsavremenijeg postrojenja izjavio je:
 
„Ovo bioplinsko postrojenje je praktičan dokaz kako se ciljanom investicijom u modernu tehnologiju poštuju direktive Europske komisije koje imaju za cilj postaviti norme ponašanja glede održivosti i brige za budućnost. I materijali poput svinjske gnojovke mogu poslužiti kao sirovina za proizvodnju visoko kvalitetnog organskog gnojiva, toplinske i električne energije."
 
Otvorenju je prisustvovao i Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokor koncerna, te je tom prilikom istaknuo:
 
„Samo bioplinsko postrojenje Gradec investicija je vrijedna 55 miliona kuna, a u cijelu lokaciju, zajedno s farmama, Agrokor je uložio 170 miliona kuna. Ovo je samo jedna u nizu investicija koje su u toku; sljedeći mjesec otvaramo novu tvornicu trajnih salama, novo skladište gotove robe i pakirnicu za proizvodnju prerađevina u PIK-u Vrbovec, te utovarno-istovarnu rampu u Luci Vukovar. U Agrokoru vjerujemo da su investicije jedini put za izlaz iz krize."
 
Projekt izgradnje bioplinskog postrojenja podržala je i Europska banka za obnovu i razvoj.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.