crna gora

U potrazi za naftom, Crna Gora u septembru se raspisuje tender

image Foto: Arhiva / Naftna bušotina

Crnogorska će vlada sredinom septembra raspisati tender za istraživanje nafte i plina, koji će biti otvoren devet mjeseci, te očekuje da će se na njega prijaviti dvadesetak uglednih kompanija, izjavio je u utorak pomoćnik crnogorskog ministra gospodarstva Vladan Dubljević, prenosi Business.hr.

Ministarstvo se oslanja na pretpostavke da je Jadranski bazen plodno naftno polje te da je realno očekivati da se nafta nađe prilikom istraživanja crnogorskog podmorja.
 
Prema strategiji razvitka energetike Crne Gore, koja se temelji na geološkim procjenama, rezerve nafte u crnogorskom podmorju procijenjene su na sedam milijardi barela, dok se rezerve prirodnog plina procjenjuju na čak 425 milijardi prostornih metara.
 
Profesor geologije na građevinskom fakultetu u Podgorici Mićko Radulović podsjeća da Hrvatska posjeduje velika komercijalna ležišta plina, u Italiji su također otkrivena velika ležišta plina i nafte, u Albaniji proizvodnja nafte traje već 20 do 30 godina, te po njegovu mišljenju nema razloga da nafte nema i u Crnoj Gori.
 
On podsjeća da je u Crnoj Gori od 1950. do 1991. godine izvedeno 17 istražnih bušotina, a u svima je praktično utvrđena pojava plina i nafte.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.