slovenija na rubu propsati

Fitch također srezao kreditini rejting Slovenije

image Foto: Ilustracija

Bonitetna agencija Fitch snizila je u srijedu ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije sa "A" na "A-", s negativnim srednjeročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana kreditnu ocjenu snizile i agencije Moody's i Standard&Poor's.

Prema novoj ocjeni Fitcha, koji je Sloveniji kreditni rejting zadnji put smanjio u siječnju ove godine, ta zemlja je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u skupinu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.
 
Fitch je u priopćenju povodom nove ocjene naveo da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sustava, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit.
 
Prema ocjeni Fitcha, slovenska vlada će ove i slijedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati sa 47,6 posto koliko je iznosio u 2011. na oko 63 posto u 2014. godini.
 
Ukoliko ne osigura financijska sredstva za banke i financiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch.
 
Slovenski mediji navode mišljenja nekih istaknutih ekonomista kako srozavanje kreditnog rejtinga Slovenije od strane vodećih agencija nije iznenađenje nego usklađivanje s već postojećim rastom kamata na slovenske obveznice koje je zabilježilo financijsko tržište, ali i mišljenja nekih drugih kako te ocjene nisu primjerene stvarnoj situaciji slovenskog gospodarstva i relativno malom proračunskom deficitu i državnom dugu u odnosu ne neke druge države eurozone i Europske unije.
 
Nekadašnji ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Maks Tajnikar izjavio je u srijedu da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strože kriterije za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španije i Italije.
 
Budući da su nove kreditne ocjene agencija izazvale špekulacije da će Slovenija trebati tražiti pomoć Bruxellesa, Tajnikar je rekao da bi čak i u slučaju teže krize Slovenija od EU trebala mnogo manju pomoć u odnosu na onu koju bi trebale Španjolska i Italija. 
 
Inače njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung objavio je u srijedu opširni članak o Sloveniji, u kojemu upozorava na krizu što je pogodila ovu mladu članicu EU-a, uz tvrdnju da je raniji optimizam u razvitku zemlje u međuvremenu ustupio mjesto pesimizmu izazvanog lošim gospodarskim rezultatima.
 
Slovenija je izgledala poput "produžetka Austrije", piše SZ, ali je u međuvremenu počela sličiti Italiji.
 
"Dužnička je kriza potpuno zahvatila zemlju", piše list, podsjećajući da je prošlog tjedna kreditna agencija Moody's snizila kreditni rejting Sloveniji.
 
Nakon dobrih gospodarskih pokazatelja u vrijeme pristupa Sloveniju EU 2004., Slovenija muku muči s krizom i lošim trendom, a vlada je prinuđena štedjeti na sve strane.
 
Uzgred, list tvrdi da ni slovenska politika nije potpuno stabilna, te podsjeća na neuspjeh u prvom pokušaju formiranja vlade nakon izbora u prosincu, kao i na sudski postupak što se vodi protiv predsjednika slovenske vlade Janeza Janše zbog korupcije.
 
"Turizam je jedina uspješna gospodarska grana", piše SZ, uz tvrdnju da si Slovenci u svojoj zemlji ne mogu više priuštiti ono što mogu ponuditi gostima.

 

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pozitivni komentari

FOTO / Od hobija do biznisa: Ukrasi od rolni toaletnog papira

Da je nezaposlenost jedna od najboljih inspiracija za pokretanje vlastitog biznisa dokaz su sve češći slučajevi mladih ljudi koji se počinju baviti kreativnim radom. Neki prave naušnice, neki torbe, a Dalila Džamalija iz Sarajeva odlučila se na izradu dekorativnih radova za uređenje stanova i kuća.