slovenija na rubu propsati

Fitch također srezao kreditini rejting Slovenije

image Foto: Ilustracija

Bonitetna agencija Fitch snizila je u srijedu ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije sa "A" na "A-", s negativnim srednjeročnim izgledima, nakon što su joj prethodnih dana kreditnu ocjenu snizile i agencije Moody's i Standard&Poor's.

Prema novoj ocjeni Fitcha, koji je Sloveniji kreditni rejting zadnji put smanjio u siječnju ove godine, ta zemlja je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u skupinu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.
 
Fitch je u priopćenju povodom nove ocjene naveo da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sustava, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit.
 
Prema ocjeni Fitcha, slovenska vlada će ove i slijedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati sa 47,6 posto koliko je iznosio u 2011. na oko 63 posto u 2014. godini.
 
Ukoliko ne osigura financijska sredstva za banke i financiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch.
 
Slovenski mediji navode mišljenja nekih istaknutih ekonomista kako srozavanje kreditnog rejtinga Slovenije od strane vodećih agencija nije iznenađenje nego usklađivanje s već postojećim rastom kamata na slovenske obveznice koje je zabilježilo financijsko tržište, ali i mišljenja nekih drugih kako te ocjene nisu primjerene stvarnoj situaciji slovenskog gospodarstva i relativno malom proračunskom deficitu i državnom dugu u odnosu ne neke druge države eurozone i Europske unije.
 
Nekadašnji ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Maks Tajnikar izjavio je u srijedu da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strože kriterije za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španije i Italije.
 
Budući da su nove kreditne ocjene agencija izazvale špekulacije da će Slovenija trebati tražiti pomoć Bruxellesa, Tajnikar je rekao da bi čak i u slučaju teže krize Slovenija od EU trebala mnogo manju pomoć u odnosu na onu koju bi trebale Španjolska i Italija. 
 
Inače njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung objavio je u srijedu opširni članak o Sloveniji, u kojemu upozorava na krizu što je pogodila ovu mladu članicu EU-a, uz tvrdnju da je raniji optimizam u razvitku zemlje u međuvremenu ustupio mjesto pesimizmu izazvanog lošim gospodarskim rezultatima.
 
Slovenija je izgledala poput "produžetka Austrije", piše SZ, ali je u međuvremenu počela sličiti Italiji.
 
"Dužnička je kriza potpuno zahvatila zemlju", piše list, podsjećajući da je prošlog tjedna kreditna agencija Moody's snizila kreditni rejting Sloveniji.
 
Nakon dobrih gospodarskih pokazatelja u vrijeme pristupa Sloveniju EU 2004., Slovenija muku muči s krizom i lošim trendom, a vlada je prinuđena štedjeti na sve strane.
 
Uzgred, list tvrdi da ni slovenska politika nije potpuno stabilna, te podsjeća na neuspjeh u prvom pokušaju formiranja vlade nakon izbora u prosincu, kao i na sudski postupak što se vodi protiv predsjednika slovenske vlade Janeza Janše zbog korupcije.
 
"Turizam je jedina uspješna gospodarska grana", piše SZ, uz tvrdnju da si Slovenci u svojoj zemlji ne mogu više priuštiti ono što mogu ponuditi gostima.

 

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.