Home | Projekti
image
slovenija

Gorenje širi solarni program na regiju

... pokrenut je prije dvije godine, kao nastavak dotadašnjih aktivnosti kompanije na području ekologije i energetike.  

Prve elektrane počeli su postavljati prije dvije godine, a danas imaju 10-postotni udjel na slovenskom tržištu. Planiraju širenje na strane tržišta, prvenstveno na jugoistočnu Europu.

Program Solar usmjeren je na poduzeća koja raspolažu velikim krovnim površinama i imaju lakši pristup izvorima financiranja. No, u sklopu programa soalrnim elektranama opremaju se i kućanstva.

Na početku programa, 2009. godine, postavljene su tri solarne elektrane ukupne snage 81,19 kilovata, lani ih je instalirano 12 ukupne snage 1.216,19 kilovata, a ove godine bit će postavljene 23 elektrane ukupne snage 2.978,92 kilovata.

Do kraja godine Gorenje Solar postavit će 38 solarnih elektrane ukupne snage 4.276,30 kilovata, što odgovara potrebama 1.200 kućanstava i smanjuje godišnju emisiju ugljičnog dioksida za 2.900 tona. Sa solarnim elektranama opremljene su i neke zgrade tvrtki iz sastava Gorenja u Velenju, Šoštanju i Mariboru.

Rok Lesjak, direktor programa Gorenje Solar, nakon pozicioniranja na slovenskom tržištu najavljuje izlazak na strana tržišta, prvenstveno u jugoistočnoj Europi. U drugoj polovici ove godine napravljeni su prvi koraci u Hrvatskoj.

"U završnoj smo fazi razvoja vlastitog nadzornog sustava koji će nam omogućiti neprekidan nadzor nad radom elektrana. Time ćemo povećati pouzdanost sustava", tumači Lesjak.

U Gorenju Solar očekuju blago usporavanje rasta u području iskorištavanja sunčane energije. U 2012. godini branša će ovisiti prije svega o zajamčenim uvjetima otkupa električne energije. Usprkos tome planiraju daljnji rast poslovanja i, posljedično, rast prihoda.Biznis.ba/Srna


Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst