Home | Projekti
image
Završeno nekoliko kapitalnih projekata

Novogradnja glavni faktor razvoja Tuzle

Solno ležište je jedino ove vrste u Bosni i Hercegovini, dok je prema rezervama uglja ovaj prostor najveće energetsko područje Bosne i Hercegovine, a Grad Tuzla kao centar ovog kantona prema mišljenju mnogih je drugi centar po važnosti nakon glavnog grada BiH.

Grad Tuzla, stoljećima prepoznatljiv po proizvodnji soli, ali posljednjih godina i po Panonskim jezerima ili tzv. “slanim jezerima” jedan je od bosanskohercegovačkih centara sa najvećim procentom izgrađenih objekata.

Riješeni problemi vodosnabdijevanja i toplifikacije


Posljednjih nekoliko godina u zemljama regije u uzlaznom trendu je izgradnja novih stambenih objekata, kao i porast ponude stambenog prostora, a jedan od pozitivnih primjera, gdje je izgradnja novih objekata višestruko značajna za grad, dalji razvoj insfrastrukture, ali i turizam je Grad Tuzla.

Tuzla je grad koji za narednu deceniju i po ima riješene probleme vodosnabdijevanja, toplifikacije, kao i značajnih infrastrukturnih rješenja, a redukcija vode u ovom gradu ukinuta je 2006. godine.

“Mi smo u protekloj deceniji stvorili uslove za blizu 3 miliona metara kvadratnih za gradnju stambenih i poslovnih objekata”, naglasio je u razgovoru za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Kada sam stupio na poziciju gradonačelnika zatekao sam veliki broj zaboravljenih i neizgrađenih lokacija, te problem da se Tuzla razvijala samo prema istoku, a zapadni, sjeverni i južni dio grada bili su zapostavljeni”, pojašnjava Imamović.

”Mi smo regulativom i neprekidnim radom Zavoda za urbanizam i Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla načinili dobre planove, osiguravši imovinsko-pravne uslove i stvorivši uslove za ekspanziju gradnje”, naglašava Imamović.

“Nekadašnji prazan prostor nazvan 'Sivi dom' pretvorili smo u stambenu zonu, podmladivši dio grada koji je bio zanemaren po pitanju gradnje”, kazao je on.

“Na lijevoj obali Jale na Sjenjaku, koji je bio zanemaren, sada imamo cijele stambene četvrti”, dodaje on, ocijenivši da je sve to postignuto transparentnim oglašavanjem te inovativnim javnim nadmetanjem ekspanzije gradnje.

Novogradnja je od višestrukog značaja smatra Imamović i ističe da prilikom gradnje stambenog objekta biva angažovano blizu 2.000 ljudi u građevinskoj operativi, te 40 malih i srednjih preduzeća.

“Kada se izgradi Bingo City Centar predviđen za narednu godinu uz komunalne projekte toplifikacije i druge, dižu se standardi i u zapadnom dijelu grada kvadrat stana će biti poželjan kao i u istočnom”, smatra Imamović.

Za Tuzlu je gradnja glavni faktor razvoja, ocijenio je on.

“Prije globalne ekonomske krize u budžetu smo zaradili znatne količine novca, a od naplate zemljišta novac smo iskoristili za gradnju komunalne infrastrukture”, naglašava on.

Imamović navodi primjer da je od prodaje zemljišta za izgradnju zgrade tzv. Pegle ili Tuzlacima poznatije kao Titanik i zgrade Robot, kada su nekretnine bile najskuplje, Grad Tuzla zaradio 12 miliona.

Od tih sredstava su, kako tvrdi, stvoreni uslovi za izgradnju drugog jezera na kompleksu Panonskih jezera, kao i vodopada, zatim Trga slobode, prema njegovim riječima najvećeg u BiH, te sjeverne tribine stadiona Tušanj, nekoliko cesta, obnovili su dosta ulične rasvjete, a to je samo jedan primjer kakav je motor razvoja gradnja, tvrdi on.

Novi planovi


"Gradnjom protekle decenije spojena je historijska jezgra sa novim, istočnim dijelom grada, a određeni objekti interpoliraju u historijskoj jezgri", dodaje on.

“Ove godine planirano je povezivanje Trga slobode sa Skverom, urađene su regulative da se primakne Slatina sa Skverom, i tu ćemo napuniti zapuštenu historijsku jezgru, u koju ulažemo dosta novca. Regulacione planove imamo pripremljene, ne može se dogoditi da se javi investitor, a da nemamo odmah odgovor za pripremljenu lokaciju, na čemu radi više Službi", poručuje Imamović.

Kako saznajemo u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla, u proteklih deset godina izgrađeno je 40-ak većih stamben- poslovnih objekata.

Prema riječima Frane Ilića, zamjenika šefa Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla, u poslijeratnom period istočni dio grada se više razvijao.

Posebno je istaknuta Avenija Stupine, najatraktivnije naselje u Tuzli, gdje je na jednoj strani sedam različitih veoma kvalitetnih stambenih blokova, koji su građeni u proteklih deset godina i svi su uglavnom naseljeni.

Naš sagovornik posebno ističe novoizgrađeni luksuzni stambeno-poslovni objekat Mellain, u okviru kojeg su predviđeni hotel i dvije stambene lamele sa oblizu 600 stanova.

Pored navedenih novoizgrađenih stambeno-poslovnih objekata u istočnom dijelu i centru grada prepoznatljivi su i objekti: Zlokovac, Toranj, Titanik, Robot, Prcića Vila u centru grada, Hukića kuća, kao i novo naselje Slavinovići.

Zapadni dio grada, koji je do prije 40 godina bio zapostavljen zbog razvoja industrije, u posljednjih deset godina je doživio ekspanziju sa izgradnjom stambeno-poslovnih objekata, navodi Ilić, istaknuvši objekat Stadion kod Tušnja, te objekte u blizini Robne kuće Tuzlanka i u Užičkoj ulici, gdje je u posljednih sedam godina izgrađeno 5 kvalitetnih stambenih objekata.

Direkor Zavoda za urbanizam Grada Tuzla Aner Čanović u razgovoru za Klix.ba istakao je da je Zavod za urbanizam uradio niz kapitalnih projekata, istaknuvši strateški dokument urađen krajem prošle godine, Prostorni plan Grada Tuzla, koji se oslanja na Prostorni plan TK za narednih 20 godina.

Godišnje se, prema njegovim riječima, uradi šest regulacionih planova za gradnju, nastojeći da se ravnomjerno pokriju svi dijelovi grada.

Prema njegovim riječima, ne postoje određeni stanovi s pogodnostima za mlade. Istakao je nezadovoljstvo realizacijom regulacionih planova.

“Ni kvalitetom niti kvantitetom, nismo prezadovoljni” ističe on.

Važno je da se radi po planskim dokumentima koje je izrađivao tim stručnih ljudi, smatra Čanović, a kako tvrdi, daleko je veći broj objekata koji se grade mimo planske dokumentacije, po zahtjevu investitora privatnih kompanija, gdje gradnju ne diktira dokument, već kapital i novac.

Kvalitetom novoizgrađenih stanova Tuzlaci su djelimično zadovoljni, u zavisnosti od izvođača radova, ali i lokacije na kojoj je stambena zgrada.

S obzirom na to da je Tuzlanski kanton u prošlogodišnjim vremenskim nepogodama poplavama i klizištima najviše pogođen, ni Tuzla nije bila pošteđena, no među prvima u ovom gradu se rješavaju stambena pitanja putem javnih poziva.

Na području grada Tuzla u toku je i izgradnja stambene zgrade sa 16 stanova, za socijalno ugrožene kategorije, što je zajednički projekat Grada Tuzla i humanitarne organizacije Hilfswerk Austrija International.

Vrijednost investicije izgradnje stambenog objekta za socijalno ugrožene kategorije iznosi 900.000 KM, od čega je Grad Tuzla osigurao 200.000 KM, zemljište, priključke na komunalnu infrastrukturu, a od Evropske komisije i Hilfswerka je osiguran ostatak sredstava.

Cijene nekretnina od 1.500 do 2.000 KM po kvadratu


Kako je za Klix.ba potvrđeno u Agenciji za nekretnine Verto, cijene novoizgrađenih stanova u Tuzli po kvadratnom metru su od 1.500 KM do 2.000 KM uz PDV, u zavisnosti od lokacije.

Najskuplji stanovi su u zgradi Mellain po cijeni od 2.000KM plus PDV, dok su u naseljima malo udaljenijim od centra grada, kao što su naselja Irac i Moluhe cijene oko 1.500 KM, ali se mogu naći i stanovi po cijeni nižoj od 1.500 KM/m2.
Posljednjih mjeseci primijetan je pad cijena stanova, a starija gradnja je još uvijek na cijeni.

Kako su nam kazali u tuzlanskoj agenciji za nekretnine, svi novoizgrađeni stanovi nisu rasprodani, a najčešći kupci stanova, kako tvrde, su iz dijaspore.

Najtraženije su garsonijere i jednosobni stanovi, a zatim dvosobni stanovi do 50 metara kvadratnih.

Domaće stanovništvo uglavnom kupuje stanove putem stambenih kredita, iako je primijećen pad kupovine nakon februarskih protesta 2014. godine.

Biznis.ba / Klix.ba


Podijeli sa drugima
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst