Donja Kamenica kod Zvornika

Nevresa Mehmedović uzgaja lavandu na tri dunuma

image Nevresa Mehmedović

Ovo je vrijeme kad su radovi na njivama najintenzivniji. Tako je ovih dana i na imanju Nevrese Mehmedović iz Donje Kamenice kod Zvornika, koja je na tri dunuma zemljišta zasadila lavandu.

Kako kaže, radi se o vrlo ljekovitoj, traženoj, ali i veoma zahvalnoj kulturi od koje žive njena i još nekoliko porodica u ovom, ratom razorenom mjestu.

- Vidjela sam da je to vrlo korisna biljka koja se može uzgajati i na našem području. Lavanda se ne koristi samo za sapune, šampone, eterična ulja, parfeme, ona je dobra i za čaj, jer smanjuje lupanje srce, grčeve u stomaku, crijevima. Dobra je i za živce, glavobolju, migrenu, kašalj. Nažalost, na našem tržištu sve je više uvezenog bilja. Zašto i kome to treba, ne znam – kaže Mehmedović.

Putem Udruženja „Snaga žene“ njena lavanda pronašla je i put do kupaca, u prvom redu onih na našem tržištu.

- Krenula sam s malom plantažom, a sadnice sam dobila putem Udruženja „Snaga žene“ i to mi je bio vjetar u leđa. Lavanda nije zahtjevna za tlo, ekonomična je za uzgoj i dobra je ispaša za pčele. Onda sam se proširila i napravila jednu ogromnu plantažu lavande. Zahvaljujući udruženju, pronašli smo i tržite, imamo siguran otkup - ističe Mehmedović.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.