Uskoro zatvara radnju

Posljednji bosanskogradiški obućar: Majstor Bole radit će još godinu pa će mašine zauvijek ugasiti

image Foto: Avaz

Obućarski zanat, nekad vrlo profitabilno zanimanje, polako odlazi u zaborav.

Kineske cipele

Boško Đurašinović, posljednji bosanskogradiški obućar, majstor s renomeom koji je stekao u nekadašnjem gigantu “Borovo”, nada se da će izdržati još godinu do penzije, a onda će i mašine zauvijek ugasiti i alat okačiti o klin.

- Naišla su teška vremena. Od 2010. do 2013. godine bilo je posla, zaradio sam toliko da sam mogao kupiti kuću. U posljednje tri-četiri godine tolika je kriza da po cijeli dan nijedna mušterija ne uđe u radnju. Većina ljudi kupuje jeftine kineske cipele, koje služe za jednokratnu upotrebu - kaže Đurašinović, poznatiji kao majstor Bole.

Ovaj vrsni obućar kaže da mu svakog mjeseca treba 850 maraka za dažbine, od industrijske struje, zakupnine do poreza i doprinosa. Plaću i ne računa.

Obučio sinove

- Prosječna cijena popravke obuće je 5 maraka. To znači da za dažbine trebam popraviti 170 pari obuće, što je prosto nemoguće. Bio je ovo nekad isplativ i dobar zanat. Obojicu sinova sam obučio obućarstvu, ali su oni otišli u Austriju, gdje više rade, ali daleko više i zarađuju - kaže majstor Boško.

Stara “singerica”

Mašine stare stotinu godina još služe, ali Đurašinović ističe da nekad prođe i sedam dana a da ne budu u pogonu. Stare “singerice” na nožni pogon odrađuju svoje posljednje poslove i uskoro će postati eksponati u nečijoj zbirci. Majstor Boško će u penziju, a cipele i sandale u gradu na Savi neće više niko popravljati.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.