velika odluka

Njemačka kancelarka Merkel u dilemi: Raspad eurozone ili gubitak podrške u parlamentu

image Foto: Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel sljedećih se tjedana suočava s najvećim izazovima svoje karijere – riskirati ili ne raspad eurozone ili svoje vlade, piše u srijedu WSJ. Naime, nakon ljetnog zatišja, najveće glavobolje kancelarki Merkel ponovno izaziva Grčka.

Njena vlada u borbi s krizom nema većeg uspjeha, a vjerojatno će trebati više milijardi eura dodatne pomoći kako bi izbjegla bankrot. U slučaju da taj novac ne primi najizgledniji postaje njen izlazak iz eurozone, dok bi povjerenje u oporavak na svjetskim financijskim tržištima palo još niže, s većim upitnicima prema drugim ranjivim članicama zone eura, poput Španije i Italije.
 
Povećanje pomoći Grčkoj koja je dogovorena u proljeće naišlo je na odlučan otpor u Bundestagu. Dio vladajuće koalicije ne želi Grčkoj dati više novca i prijeti Angeli Merkel da će joj razbiti parlamentarnu većinu ili otežati način financiranja Grčke.
 
"Ovo je najveća dilema karijere Angele Merkel", rekao je javno i njen savjetnik, prenosi SEEbiz.eu.
 
Ispred nje su sastanci s francuskom predsjednikom Françoisom Hollandeom u četvrtak te grčkim premijerom Antonisom Samarasom u petak, a prema izvorima iz njenih redova, ti će sastanci najviše utjecati na njenu odluku.
 
Kritike na račun Merkel sve su glasnije, Grčka je postala bunar bez dna, a vremena je sve manje.
 
Dodatno, njemački Ustavni sud 12. septembra odlučuje o tome krši li Europski stabilizacijski fond (ESM) njemački zakon.
 
Ako utvrdi da je to slučaj, fond koji je namijenjen davanju financijske pomoći državama eurozone koje imaju problema s vraćanjem dugova, poput Španije, Portugala, Grčke i drugih, težak 700 milijardi eura, prestat će postojati, jer ga moraju odobriti sve članice eurozone.
 
Istog se dana očekuje i da će Europska komisija predložiti strože mjere za nadzor europskih banaka, a Nizozemska bira novu vladu.
 
Sljedeći će mjesec Trojka, koju čine Međunarodni monetarni fond, Europska centralna banka i Europska komisija, posjetiti Grčku kako bi ocijenili napredak u provođenju reformi dogovorenih u sklopu paketa pomoći.

 

Biznis.ba

 

 

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.