velika odluka

Njemačka kancelarka Merkel u dilemi: Raspad eurozone ili gubitak podrške u parlamentu

image Foto: Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel sljedećih se tjedana suočava s najvećim izazovima svoje karijere – riskirati ili ne raspad eurozone ili svoje vlade, piše u srijedu WSJ. Naime, nakon ljetnog zatišja, najveće glavobolje kancelarki Merkel ponovno izaziva Grčka.

Njena vlada u borbi s krizom nema većeg uspjeha, a vjerojatno će trebati više milijardi eura dodatne pomoći kako bi izbjegla bankrot. U slučaju da taj novac ne primi najizgledniji postaje njen izlazak iz eurozone, dok bi povjerenje u oporavak na svjetskim financijskim tržištima palo još niže, s većim upitnicima prema drugim ranjivim članicama zone eura, poput Španije i Italije.
 
Povećanje pomoći Grčkoj koja je dogovorena u proljeće naišlo je na odlučan otpor u Bundestagu. Dio vladajuće koalicije ne želi Grčkoj dati više novca i prijeti Angeli Merkel da će joj razbiti parlamentarnu većinu ili otežati način financiranja Grčke.
 
"Ovo je najveća dilema karijere Angele Merkel", rekao je javno i njen savjetnik, prenosi SEEbiz.eu.
 
Ispred nje su sastanci s francuskom predsjednikom Françoisom Hollandeom u četvrtak te grčkim premijerom Antonisom Samarasom u petak, a prema izvorima iz njenih redova, ti će sastanci najviše utjecati na njenu odluku.
 
Kritike na račun Merkel sve su glasnije, Grčka je postala bunar bez dna, a vremena je sve manje.
 
Dodatno, njemački Ustavni sud 12. septembra odlučuje o tome krši li Europski stabilizacijski fond (ESM) njemački zakon.
 
Ako utvrdi da je to slučaj, fond koji je namijenjen davanju financijske pomoći državama eurozone koje imaju problema s vraćanjem dugova, poput Španije, Portugala, Grčke i drugih, težak 700 milijardi eura, prestat će postojati, jer ga moraju odobriti sve članice eurozone.
 
Istog se dana očekuje i da će Europska komisija predložiti strože mjere za nadzor europskih banaka, a Nizozemska bira novu vladu.
 
Sljedeći će mjesec Trojka, koju čine Međunarodni monetarni fond, Europska centralna banka i Europska komisija, posjetiti Grčku kako bi ocijenili napredak u provođenju reformi dogovorenih u sklopu paketa pomoći.

 

Biznis.ba

 

 

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Uzgoj lješnjaka

Najisplativiji oblik poljoprivredne proizvodnje na koji se rijetki odlučuju

Uzgoj lješnjaka mnogo je isplativiji od bilo koje druge poljoprivredne kulture, budući da kilogram očišćenih lješnjaka na tržištu u prosjeku košta 20 KM, a neočišćenih dvostruko manje. No, iako je njegova proizvodnja veoma unosan posao, uzgoj lješnjaka na našim prostorima i dalje je poprilična nepoznanica.