"Pelješki most"

Bevanda: Zvizdić istupa samoinicijativno

image Vjekoslav Bevanda

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić ponovo djeluje samoinicijativno u komunikaciji s drugim državama, zadirući u resore kojima ne rukovodi i za koje nema nadležnosti što može nanijeti nemjerljivu štetu Bosni i Herecegovini, upozorio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Ministar Bevanda je, reagirajući na priopćenje predsjedatelja Zvizdića u kome navodi da će ponovo pisati hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i čelnicima Europske unije zbog izgradnje Peljškog mosta, upozorio da se Vijeće ministara nije izjasnilo o ovom pitanju te ne postoji zvanični stav BiH da bi ga bilo koji dužnosnik iznosio.

Ukoliko će se iznositi osobni stavovi, ali i stavovi stanovnika BiH na koje se izgradnja mosta izravno odnosi, onda treba pozdraviti potpisivanje ugovra o izgradnji Pelješkog mosta i početak radova jer će se tako jedini bh. grad na moru Neum rasteretiti ljetnog prometnog kaosa što će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi.

Ministar Bevanda podsjeća da Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s  49. sjednice, održanoe 5. 7. 2017. godine, kojim je zatraženo od Vijeća ministara da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

Također, Vijeće ministara BiH na 108. sjednici, održanoj 19.7.2017.godine, jednoglasno je usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH Ismira  Juske gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora.

Ministar Bevanda upozorava kako je više puta slao urgencije predsjedatelju Zvizdiću da se verificiraju zaključci sa sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske iz 7. mjeseca 2017. godine, ali to nikada nije stavljeno na dnevni red niti je obrazloženo zašto.

Prema mišpljenju ministra Bevande iz svega se može zaključiti da se radi o predizbornim aktivnostima predsjedatelja Zvizdića i stavovima njegove stranke, a ne izvršnog organa kojim rukovodi i koji bi trebao predstavljati stavove vladajuće većine.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara pozvao je visoke dužnosnike u BiH da izborne kampanje i pozicioniranje na izbornim listama ostave po strani kada su u pitanju interesi BiH, njeni odnosi sa susjedima i Europskom unijom i da se bave svojim poslom odgovrno i profesionalno.

S obzirom na to da je predsjedatelj Zvizdić najavio kako će ponovo pisati pisma u ime BiH zbog potpisivanja Ugovora za izgradnju Pelješkog mosta, ministar Bevanda upozorio je da će štiti dignitet Vijeća ministara, koji je kolektivni organ, i da će svaki put tražiti da se prema drugim državama istupa s usuglašenim stavovima jer je to suština Bosne i Herecegovine i njenog ustroja.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.