Denis Zvizdić

Turska među prvih deset trgovinskih partnera i investitora BiH

image Foto: AA

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon sastanka sa premijerom Republike Turske Binalijem Yildirimom koji se nalazi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je da će brzo biti finaliziran sporazum o slobodnoj trgovini, te da su Turska i premijer izrazili potpunu spremnost da se najmanje na pet narednih godina garantira izvoz mesa iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, u posjeti su premijer i predstavnici prijateljske "Turske koja je jedan od najvažnijih, najznačajnijih prijatelja BiH i koja kontinuirano, požrtvovano, vrklo jasno daje podršku BiH u realizaciji svih strateških ciljeva".

Premijera Turske informisao je o najvažnijim vanjskopolitičkim i unutrašnjim ciljevima i prioritetima BiH.

"Među kojima smo posebno razgovarali o ključnom vanjskopolitičkom prioritetu BiH, a to su evropske integracije. I svakako, naša daljnja saradnja sa NATO paktom u smislu NATO integracija. Posebno sam zamolio premijera da Turska, kao važna članica NATO saveza, i dalje nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO paktu čije aktiviranje očekujemo na jednom od narednih sastanaka", istakao je Zvizdić.

Naglasio je da u vezi sa ova dva priorieteta posebno je istakao da je "Turska uvijek bila na starni BiH i da je snažno podržavala ova ključna vanjskopolitička prioriteta BiH".

"Dvije najvažnije stvari sa kojima sam upoznao premijera, koje su bitne za BiH, jesu mir i stabilnost na području Zapadnog Balkana i BiH i ekonomski razvoj BiH. Ekonomske teme su bile u suštini glavni, dominantni dio naših razgovora", kazao je Zvizdić nakon sastanka sa Yildirimom.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.