Zvizdić i Yildirim

Uskoro sporazum o slobodnoj trgovini, Erdogan dolazi u BIH

image

Premijer Republike Turske Binali Yildirim boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a prvi razgovor danas je imao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić je nakon sastanka rekao da je turskog premijera obavijestio o ključnom vanjskopolitičkom prioritetu BIH - europskom putu te saradnji sa NATO-om.

- Zamolio da Turska kao važna članica NATO-a nastavi pružati podrsku BIH, a posebno za aktiavciju MAP-a čije aktiviranje očekujemo na nekom od narednih sastanaka. U vezi ova dva prioriteta želim reći da je Turska uvijek bila na strani BIH, rekao je Zvizdić.

Dodao je i da su najvažnije stvari sa kojima je upoznao premijera Yildirima mir i stabilnost, te ekonomski razvoj BIH.

- Dominantni dio razgovora su bile ekonomske teme, gdje smo Tursku upoznali sa potencijalima BIH, posebno u sektoru enegetike i transportnoj infrastrukturi, zatim sektor industrija u kojma smo lideri u regiji kao što su drvna, auto i namjenska industrija. Sektor poljoporvirede je posebno naglašen jer dominantan dio naših proizvoda ide u Tursku, te sektor turizma gdje nam znanja i iskustva Turske mogu pomoći, rekao je Zvizdić i dodao:

- Želim da obradujem naše poljoporivednike. Ubrzo će biti finaliziran sporazum o slobodnoj trgovini između dvije države, a dobićemo i garanciju na pet godina o izvozu mesa. Također, produženi su rokovi za realizaciji kredita koje je Turska obezbijedlia, a koji su naručito bitni za povratnike.

Zvizdić je dodao da će se nastaviti i saradnja u smislu privlačenja investiora iz Turske, uz obavezu da BIH bude spremna da da najbolje uvjet i olakšice za njihove poslovanje.

- Turska je uvijek među prvih 10 trgovinskih partnera i investiora u BIH, i  u narednom periodu prema procjenama imamo potencijal da trgovinsku razmjenu dovedemo do niova od 2 milijarde KM godišnje, rekao je Zvizdić te dodao da je u BIH u prva 3 mjeseca veći izvoz nego uvoz.

Turski premijer najavio je da će u BIH doći i predsjednik Turske Redžep Taip Erdogan, te da će tom prilikom biti potpisano 10 sporazuma.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.