Vlada FBiH

Prenamjena zemljišta za izgradnju autoceste na koridoru Vc

image Foto: Biznis.ba

Vlada Federacije BiH donijela je danas dvije odluke o izuzimanju i prenamjeni poljoprivrednog i šumskog zemljišta za potrebe izgradnje autoceste i pratećih objekata na Koridoru Vc, u skladu s prostornim planovima.

Riječ je o katastarskim česticama na dionici Buna-Počitelj, te dionicama Poprikuše - Nemila i Nemila - Donja Gračanica.

Odluke su uslov za pribavljanje urbanističkih saglasnosti za ove dionice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


Vlada FBiH - Kantonima i općinama ukupno 18.000.000 KM pomoći


Danas donesenom Odlukom, Vlada FBiH je utvrdila kriterije raspodjele sredstava ovogodišnjeg Proračuna FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu financija s pozicije tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima, a namijenjenih kao financijska pomoć kantonima i oopćinama.

Riječ je o ukupnom iznosu od 18.000.000 KM, od čega će kantonima biti raspodijeljeno 6.000.000 KM, a općinama 12.000.000 KM.

Kriteriji za raspodjelu sredstava su broj stanovnika, površina, te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, a za njihovu primjenu bit će korišteni pokazatelji Federalnog zavoda za statistiku i Porezne uprave FBiH.

Kao jedan od dodatnih kriterija za dodjelu sredstava kantonima i općinama u obzir će biti uzeto i smanjenje zaposlenih na dan 31.12.2017. godine u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, kao i projekti od značaja za razvoj pojedinih općina.

Federalna vlada će posebnom odlukom utvrditi iznose i dinamiku doznačavanja sredstava pojedinim kantonima i općinama, kao i način izvješćivanja o njihovu utrošku, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.