Potpisan sporazum

Kina će Vijeću ministara BiH uručiti grant od 2,6 miliona eura

image Foto: FENA

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda i kineska ambasadorica u BiH Chen Bo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o grantu Kine BiH od 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.

Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim obezbijeđen značajan grant za BiH, čiju namjenu će odrediti Vijeće ministara.

On je istakao da će detalje u vezi sa konkretnim projektima dvije strane definisati dodatnim sporazumom koji će naknadno biti zaključen.

Prema ranijim iskustvima i dogovorima, ovakvi sporazumi osnov su privredno-tehničke saradnje i grant sredstva se obično ulažu u nabavku opreme.

Bevanda je podsjetio da sličan sporazum vrijedan 4,9 miliona eura, potpisan prošle godine čime su obezbijeđena sredstva za finansiranje bezbjednosne opreme za Graničnu policiju.

Naglašavajući da prijateljske odnose BiH i Kine prati sve bolja ekonomska saradnja, Bevanda je rekao da spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje raste i da je prošle godine povećana za 76 miliona KM.

Bo je rekla da kineska Vlada već duže pruža BiH bespovratnu pomoć koja je usmjerena u razvoj ekonomije i društva, te poboljšanje životnog standarda.

"Kineska pomoć nikada nije uslovljena političkim uslovima", naglasila je Bo.Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.