Vjekoslav Bevanda

Reformski zahvati uglavnom u nadležnosti entiteta

image Vjekoslav Bevanda

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da program koji je potpisan sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ predviđa više reformskih zahvata u mnogim oblastima života, koji su uglavnom nadležnosti entiteta.

"Više puta sam ponovio da je saradnja sa MMF-om važnija zbog reformi koje ćemo sprovesti, nego radi same uplate tranši kredita. Vjerujem da ćemo ovog puta biti ažurniji i da ćemo svi obaviti svoj dio posla kako bi aranžman bio nastavljen, a treća tranša isplaćena", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

On je istakao da nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH već duže vrijeme utiče na rad Savjeta ministara, jer se većina formira od slučaja do slučaja.

Na pitanje da li je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama bio pogrešan korak, Bevanda je rekao da još nije čuo nijedan razložan argument protiv povećanja putarina koje će biti namjenski korišćene za izgradnju auto-puteva i puteva.

"To što neki koriste situaciju da ostvare ekstra profit i što su povećali cijene na pumpama 20 dana prije stupanja na snagu tog zakona nije nešto na šta smo mogli uticati, jer su tržište i formiranje cijena slobodni", naveo je Bevanda.

On je naglasio da se, nakon zastoja u investiranju zbog odgađanja usvajanja izmjena Zakona o akcizama, nastavljaju projekti koji su ranije dogovoreni, te podsjetio da je na čekanju bilo 600 miliona evra dogovorenih kreditnih aranžmana koje prate i grant sredstva.

Bevanda je za izmjene Izbornog zakona BiH rekao da nema drugog rješenja osim dogovora političkih aktera, ali i upozorio da "vrijeme curi".

On je podsjetio da nisu prošle predložene izmjene tog zakona i da se sada čekaju nova rješenja dva mjeseca pred raspisivanje izbora, kada je sve manje prostora za smiren i razložan dogovor.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.