SDS oštro kritikuje

Dodik ne smije da kaže koliko je kreditno zadužio građane RS

image Foto: Biznis.ba

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) pozvali su predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da kaže koliko iznose krediti kojima vlast u tom bh.entitetu otvara bolnice, kliničke centre, autoputeve, škole i vrtiće.

Podsjećaju Dodika da je za polikliniku u Istočnom Sarajevu Vijeće ministara BiH osiguralo 3,2 miliona KM, a da sve ostalo, kako navode u saopćenju, plaća narod RS-a.

- Smatramo da je sramota što na otvaranje Poliklinike nije pozvan Mirko Šarović uime Vijeća ministara BiH – navode iz SDS-a.

"Umjesto hvalospjeva Vlade RS-a, da treba odati priznanje što je u teškim uslovima obezbijedila funkcionisanje RS", Dodik bi, smatraju u SDS-u, trebao da odgovori kolike su kamate milionskih kredita, pod kojim uslovima su oni dobijeni, kako će RS vraćati te kredite i koliko je vlast u RS-u zadužila svakog građanina.

- Dok ne odgovori na ova pitanja Dodik će ostati bahati demagog koji srpskom narodu ne smije da kaže koliko ga je zadužio – tvrde iz SDS-a.

Podsjećaju i da RS ima "najskuplje autoputeve u Evropi".

- Kada otplatimo sve kredite s obračunatim kamatama, autoput Banja Luka – Doboj koštat će gotovo milijardu i po KM. Dodik je iza imena autoputa sakrio finansijsku istinu – kilometar autoputa „9. januar“ koštat će u izgradnji 17 miliona KM – navode iz SDS-a.

Bolnice u RS-u su, dodaju, među najskupljima su u Evropi.

- Kvadrat bolnica u RS-u košta pet hiljada KM, dok kvadrat opremljenijih bolnica u Srbiji i u zemljama Evrope unije košta hiljadu eura. Ni danas nije poznato kako se i na koji su se način gradila nova „krila“ Univerzitetsko-kliničkog centra RS, a jedino je jasno da su se i ona gradila na – kredit - ukazuju iz SDS-a.

Dodik se, dodaju iz te stranke u saopćenju, hvali i izgrađenim školama i otvorenim vrtićima, ali zaboravio je da je 68.000 Srba u posljednje četiri godine napustilo taj bh.entitet.

- Neka Milorad Dodik ode pred strane ambasade i konzulate i neka vidi kako RS pobjeđuje – ističu iz SDS-a.

Još jednom pozivaju Milorada Dodika da kaže koje to kredite SDS koči u Sarajevu.

- Pozivamo ga da precizno odgovori na pitanje: kojih 700 miliona maraka potrebnih Republici Srpskoj Savez za promjene blokira? Neka Milorad Dodik kaže koji su to projekti, za šta će biti utrošena sredstva i koje nas kamate očekuju, ali neka prije svega kaže koje to milione SDS ne da RS-u. Neka odgovori na ova pitanja, neka kaže građanima RS-a jasno i konkretno, o kojim se parama radi. Ako ne zna i ne umije, bar ne mora da laže – navode iz SDS-a.

Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović danas su u Istočnom Sarajevu otvorili Polikliniku u sastavu te bolnice.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.