Denis Zvizdić

BiH skinuta sa "sive liste" tijela za borbu protiv pranja novca

image Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijaća ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa sive liste FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

- Upravo je u Parizu završeno plenarno zasjedanje FATF-a sa kojeg smo dobili izuzetno važnu i pozitivnu vijest za sve građane BiH i za privredne subjekte koji posluju ne samo unutar BiH, nego i sa inostranstvom, da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa „sive liste“ FATF-a čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma – izjavio je za Fenu i Federalnu televiziju predsjedavajući Zvizdić.

Po njegovim riječima, rezultat je to vrlo kvalitetnoga rada Vijeća ministara, entitetskih vlada i Brčko Disktrikta BiH, odnosno brojnih i jako dobro koordiniranih aktivnosti koje su rezultirale usvajanjem brojnih zakona. Zvizdić je dodao da je više od 20 zakona i drugih akata usvojeno u posljednjih 16 mjeseci i da je time u potpunosti realiziran akcioni plan koji je dogovoren sa FATF-om.

- Želim da podsjetim da smo mi kao Vijeće ministra koje je imenovano 2015. godine nažalost zatekli BiH na „sivoj listi“  MANEYVAL-a i na „sivoj listi“ FATF-a. Uspjeli smo već u 2016. godini da delistiramo ili skinemo BiH sa „sive liste“ MANEYVAL-a, a sada realizacijom ovog akcionog plana  uspjeli smo da delistiramo i skinemo BiH sa „sive liste“ u smislu adekvatnog, uspješnog, efikasnog načina i borbe protiv pranja novca i finansiranje terorizma - naglasio je Zvizdić.

To ustvari znači, kako je pojasnio, da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom.

- Istovremeno, pokazali smo još jednom puni kredibilitet BiH u ukupnoj borbi protiv terorizma i pranja novca i ovo je zaista jedna pozitivna vijest imajući u vidu činjenicu da organizaciju FATF čini više od 40 zemalja iz cijelog svijeta i svi su podržali akcioni plan Bosne i Hercegovine, zahvalili se i pohvalili Bosnu i Hercegovinu na uspješno realiziranom akcionom planu. Ovo je zaista i dugo čekana i vrlo pozitivna vijest za građane i privredne subjekte u BiH – rekao je Zvizdić.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.