Nedeljko Čubrilović

Podrška prijedlogu zakona o stranim ulaganjima

image Nedeljko Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović podržao je večeras Prijedlog zakona o stranim ulaganjima, koji je zasnovan na opštem modelu za strana ulaganja, naglašavajući da on donosi nekoliko bitnih novina.

Čubrilović je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o tom aktu istakao da je osnivanje savjeta za strane invetistore Srpske dobro rješenje i da u savjetu treba da budu lica raznih struka koja treba da daju najbolja rješenja o kojima će posljednju riječ dati Vlada Srpske.

On je dodao da su u pojedinim odredbama uvažene i sugestije Saveza opština i gradova Srpske, što pokazuje da je "ostvarena dobra simbioza Vlade Srpske i lokalnih zajednica, jer lokalne zajednice u mnogim slučajevima implementiraju projekte".

"Posebno je važan nadzor za sprovođenje ovog zakona od resornog ministarstva i drugih kontrolnih organa, što treba preciznije definisati aktima niže pravne snage", naveo je Čubrilovć.

Prema njegovim riječima, zaštita stranih ulaganja obezbijeđena je osiguranjem istih prava i obaveza koje imaju domaći ulagači.

Čubrilović je dodao da u ovoj oblasti treba koristiti i pozitivnu praksu drugih zemalja.

"Oblast stranih ulaganja ne može da uredi samo jedan zakon, jer je ta oblast vezana za mnoge druge zakone. Još više je ta oblast vezana za naša ponašanja kroz realizaciju zakona", naveo je Čubrilović.

Ministar za ekonomske odnose i reginalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da strani ulagač ne može da zaposli strano lice ako na filijali Zavoda za zapošavanje postoji domaće lice sa istom kvalifikacijom, osim u slučaju ako to lice odbije posao.

On je podsjetio da je Ministarstvo na čijem je čelu uradilo investicione sažetke sa mnogim lokalnim zajednicama u Srpskoj i da su ti sažetci predstavljeni na sajtu Ministarstva i predstavništava Srpske u inostranstvu.

"Ovo ministarstvo sprovodi i program postinvesticione podrške u čijoj je mreži trenutno 26 lokalnih zajednica sa tendencijom povećanja tog broja, a radi se i na jačanju kapaciteta lokalnih zajednica na prihvatu stranih investitora", rekao je Klokić u završnoj riječi u raspravi o Prijedlogu zakona o stranim ulaganjima.

On je naveo i da se u savjetu za strane investicije nalaze i predstavnici stranih investitora.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.