Oštra rasprava

NSRS: Garancije od 750 miliona KM za pokriće dugova ili investicije?

image Foto: Biznis.ba

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a zatražila je od Vlade da precizira kome će i za koje projekte biti odobrene garancije tog bh. entiteta za kreditna zaduženja u ovoj godini do iznosa od 750 miliona KM.

Tokom oštre rasprave podsjetili su na propali projekt u oblasti tekstilne industrije, gdje je garancije od 12 miliona KM dao entitetski parlament.

Opozicinari su zamjerili Vladi da krije za koje projekte će RS garantovati, iako, tvrde, usvajanjem ove odluke ukupna zaduženost u ovoj godini će biti veća za milijardu KM.

U Vladinoj odluci se navodi da se garancije RS-a mogu izdati za kreditna zaduženja jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke RS-a i fondova kojima ona upravlja, kao i javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi s finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i obezbjeđivanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da će ove garancije ići za pokrivanje dugova, a najmanje za kapitalna ulaganja, čega nedostaje u RS-u, dok je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković rekao da se garancije treba da daju za investicije.

Uime Koalicije "Domovina" Admir Čavka je pozvao na ulaganja, posebno u energetski sektor, a da pravosuđe treba da ispita sve zloupotrebe u dosad datim garancijama.

Rasprava u entitetskom parlamentu je u nekoliko navrata odstupala od dnevnog reda, jer je ponovo pokrenuto pitanje nabavke radara i sigurnosnih kamera za kontrolu saobraćaja, a za potrebe MUPRS-a po sistemu javno-privatnog partnerstva.

Čavić je istakao da se ovim poslom krši Zakon o budžetskom sistemu, jer se privatoj firmi daje novac od kazni, a nastupit će i šteta po budžet RS.

To ne smatra entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija, koji se pozvao na studiju koju je, kaže, pripremila jedna nezavisna konsultanska kuća, te dodaje da u svemu nema nikakvih troškova za Vladu RS-a, ni za građane koji se budu držali ograničenja brzine.

Parlament rad nastavlja i sutra razmatranjem prijedloga zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima te, između ostalog, i o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.