Potpisani Memorandumi

BiH i Katar će sarađivati u proizvodnji lijekova i zapošljavanju medicinskih radnika

image

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović potpisao je u Kataru Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika.

Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika predviđa saradnju ugovornih strana u svim značajnim oblastima zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa.

Predviđena je saradnja između institucija i pojedinaca u obje zemlje u oblasti medicinskih nauka i javnog zdravstva i zajedničke aktivnosti u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar te Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandume su u ime Vlade Države Katar potpisali zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljnih poslova Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani, ministar obrazovanja i visokog školstva Mohamed bin Abdul Vahid Al Hamadi i ministar kulture i sporta Salah bin Ganem Al-Ali.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja biće unaprijeđena saradnja kroz razmjene iskustava školskih uprava, saradnju u učenju i podučavanju, standardima nastavnih planova i programa, profesionalni razvoj, ocjenjivanje u obrazovanju, procjeni uspjeha učenika i drugo.

U oblastima visokog obrazovanja, naučnog istraživanja i tehnologije podstiče se produbljivanje saradnje pružanjem finansijske i administrativne podrške vladinim agencijama, istraživačkim institutima, univerzitetima i javnim i privatnim institucijama u obje zemlje za razvoj i sprovođenje programa, projekata i drugih oblika naučne i tehničke saradnje.

Memorandumom o saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar predviđena je koordinacija stavova na međunarodnim konferencijama i forumima, razmjena dokumenata i studija objavljenih na konferencijama i sastancima na temu mladih u obje zemlje, organizovanje zajedničkih radionica za mlade u obje zemlje i saradnja kod planiranja raznih omladinskih programa.

Tokom sastanka dvije delegacije razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Premijer Katara Abdulah bin Naser bin Kalifa Al Thani rekao je, tokom sastanka sa predsjednikom Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i zvanične pasoše ukinu vize, kao i da se sastanu ministri bezbjednosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.