Željka Cvijanović

Zbog izborne godine moguć zastoj u realizaciji obaveza prema MMF-u

image Željka Cvijanović

Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da bi moglo doći do zastoja u ispunjavanju obeveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), budući da je u Bosni i Hercegovini ovo izborna godina.

"RS izvršava svoj dio posla, mada nisam optimist kada je u pitanju ova godina, koja je izborna da će se bilo šta realizovati. Tu mislim više na druge nivoe vlasti, BiH i FBiH", navela je ona.

U aprilu i maju, kako je precizirala, planirani su novi sastanci s predstvanicima MMF-a te podsjetila da je prvi pregled završen i da je povučena druga tranša.

Na to što je u izvještaju MMF-a navedeno da je snižena progoza ekonomskog rasta, zbog iseljavanja stanovništva, čime se pritišće tržište rasta i umanjuje ekonomski potencijal, Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekla da iseljavanje stanovništva jeste veliki problem, te da se s tim suočava ne samo ova regija, već i drugi prostori.

"Nije potrebna nikakva MMF-ova prognoza, jer su to stvari kojima se inače bavimo", rekla je ona i dodala da kvalifikovana radna snaga mora biti dobro plaćena i da se zato Vlada RS-a usmjerila na realni sektor.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.