Zoran Tegeltija

RS će pokušati da se sama zaduži na međunarodnom tržištu

image Zoran Tegeltija

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija tvrdi da će taj bh. entitet pokušati sam da izađe na međunarodno finansijsko tržište kako bi se zadužio.

To će, kaže, pokušati uraditi već u prvoj polovini ove godine, a svjesni su da to neće biti lak posao, ali bi to, tvrdi Tegeltija, bio prvorazredni uspjeh RS, ako bi uspjela da ostvari taj vid zaduženja.

-Već nekoliko godina pokušavali smo zajedno sa Svjetskom bankom i ostalim bh. institucijama da izađemo na međunarodno tržište, ali u tome nismo imali podršku. BiH je jedina zemlja koja nije izašla na međunarodno tržište - dodao je.

RS će, naveo je, u ovoj godini pokušati napraviti disperziju izvora svojih potraživanja od kredita, obveznica, kratkoročnog finansiranja, MMF-a, Svjetske banke i drugih izvora.

-Sasvim je izvjesno da će i poslovne banke biti dio tog procesa – kazao je Tegeltija podsjetivši da će dugoročno zaduživanje RS-a u 2018. godini iznositi 477 miliona KM.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ustvrdio da RS nikada neće odustati od restrukturiranje svog duga, ali u ovom trenutku, tvrdi, za to nema potrebe.

Nije mogao da potvrdi kada bi mogao biti operativan kredit MMF-a za BiH, jer se čeka usvajanje budžeta u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Kaže da su podjednake šanse da BiH ima taj aranžman, kao i da ga nema.

-Nismo srećni da je samo RS do Nove godine usvojila budžet, jer je to obaveza iz Pisma namjera s MMF-om i nadamo se da će budžete usvojiti i Vlada FBiH i nivo države – rekao je Tegeltija.

Ako bi se, kaže, ti budžeti usvojili u “pristojnim rokovima”, onda bi do aranžmana i došlo, ali, kaže, političke igre u Sarajevu su takve kakve jesu.

-Za nas MMF nije ključan za finansiranje, već kao partner u mnogim politikama koje provodimo – ustvrdio je entitetski ministar finansija.

Najavio je da će Vlada uskoro usvojiti akcioni plan sa 155 mjera, koji će objediniti sve obaveze iz Programa ekonomskih reformi i dokumenta koji je potpisan sa socijalnim partnerima.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.