Premijer FBiH

Fadil Novalić: Ova godina donosi ekonomski rast!

image Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je večeras u gostovanju u Dnevniku 2 na BHT1 kako je vlada kojoj je na čelu već sada kovertirala uspjeh u narednoj godini, te da će svi ekonomski parametri rasti.

Novalić to potvrđuje činjenicom da su usvojene akcize, što će u startu donijeti ekonomski rast koji će, prema procjenama, ići i do četiri posto na godišnjem nivou. Premijer tvrdi kako će biti nastavljen i proces zapošljavanja, ali da će teško prolaziti zakoni u parlamentu, zbog predizborne kampanje.

“Imamo otežano propuštanje zakona, jer je rano počela izborna kampanja. Iako su usvojeni neki ključni zakoni, moglo se uraditi više prošle godine. Bilo je jako puno rezultata, ali glavni ekonomski rezultati potiču kao posljedica rada prethodnih godina”, rekao je poremijer Novalić za BHRT.

Budžet već naredne sedmice

Fadil Novalić smatra kako će federalni budžet biti usvojen već naredne sedmice, te da neki nisu vidjeli štetne posljedice neusvajanja budžeta.

“Upozoravao sam na problem i sada smo izvan zakonskog okvira. To ne smije potrajati dalje od 15. januara. Prvi transferi iz budžeta idu 15. januara i do tada sve bi trebalo biti urađeno”, upozorio je Novalić.

Smatra kako Zakon o PIO mora uspjeti, jer su prethodna zakonska rješenja bila nepravedna. Premijer Federacije kaže kako sadašnji zakon o PIO nije onakav kakav građani zaslužuju.

“Sindikat je tu nepotrebno uskočio u igru. Sada ima i primjedbe političke naravi”, požalio se premijer Novalić ističući kako je razlika u tekstu zakona sa kojim je saglasan Sindikat i onog koji je sada aktuelan u parlamentu nastao zbog amandmana poslanika, na šta Vlada nije mogla uticati, piše BHRT.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.