Mirko Šarović

Strateški plan ruralnog razvoja poslužit će za privlačenje sredstava iz EU fondova

image Mirko Šarović

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je danas nastavak 127. sjednice, nakon čega je sa konferencije za medije poručeno da će usvojeni strateški plan za ruralni razvoj poslužiti za privlaćenje sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da će se nakon usvajanja dokumenta poljoprivredni sektor približiti standardima Evropske unije.

"Dug je put, ali smo usvajanjem ovog dokumenta učinili velike korake. Vjerujem da je ovo nagovještaj boljih dana za poljoprivredu. Kao i svaka strategija, dokument ima svoju strukturu. Prije svega je snimila situaciju u poljoprivredi u entitetima", istakao je Šarović.

Napomenuo je da modularni princip znači da se svaka od struktura, što entitetskih, što kantonalnih, posebno biti prikazana, da bi se na kraju izvuklo ono što je zajedničko.

"Strateški plan u sebi sastoji sve elemente postojećeg plana. To je naš domaći dokument, koji će jednim dijelom poslužiti za privlaćenje sredstava iz predpristupnih fondova", poručio je Šarović.

Dodao je da je riječ o jednom strateškom dokumentu, koji je rađen uz punu podršku međunarodnih organizacija i međunarodnih stručnjaka.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.