Vjekoslav Bevanda

Nakon usvajanja seta zakona o akcizama, brža gradnja cesta

image Vjekoslav Bevanda

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je danas zadovoljstvo nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio set zakona koji se tiče povećanja cijene cestarine.

Ponovio je da je danas usvojeni set zakona rezultat postignutog konsenzusa, podsjećajući da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio taj set zakona i nakon toga u cilju postizanja parlamentarne većine nastavljene su konsultacije između entitetskih vlada, kao i posredovanje Evropske komisije, Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Ono što se smatralo nejasno u narativnom dijelu je pojašnjeno te je postalo vidljivo da će namjenski prihod od cestarina biti utrošeni na izgradnju autocesta te izgradnju i rekonstrukciju cesta. Bit će otvoren račun kod Centralne banke gdje će se slijevati ovi prihodi i bit će distribuirani sukladno tom setu zakona - dodao je Bevanda.

Ovim su, ističe, otklonjene sve nedoumice u vezi s ovim pitanjem, a kao najvažnije je ocijenio da će, ukoliko set zakona bude usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, biti deblokirana sredstva koja su ugovorena s kreditorima za izgradnju cesta i radi se o 528.450.000 eura.

Također, deblokirat će grantovi koji su osigurati kroz pristupanje BiH Transportnoj zajednici, te će se moći, kaže Bevanda, koridor graditi mnogo bržim tempom, a izrazio je i nadu da će stoga set zakona dobiti podršku u Predstavničkom domu, kao i da će usvojiti i budžet za narednu godinu.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.