Ismet Osmanović

Prema novom zakonu o PIO penzije će biti isplaćivane iz trezora

image

Stupanjem na snagu novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji Bosne i Hercegovine penzioneri će biti u trezoru što je garancija za redovnu isplatu penzija, pojasnio je predsjednik Kluba Stranka demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović.

Nakon što je taj dom usvojio Nacrt zakona o PIO Osmanović je novinarima kazao da taj zakon treba da stabilizira penzioni fond, a buduće penzije obračunava na pravičniji način.

- Osim toga donosi ravnopravnost u procesu uvođenja radnika u penzioni fond i osigurava redovnu isplatu penzija te stvara osnov za povećanje u dogledno vrijeme - istakao je Osmanović.

Naglasio je da je taj zakon dio reforme penzionog fonda, što podržavaju i međunarodna zajednica, Evropska unija, MMF i Svjetska banka.

- To je prvi korak za temeljitu reformu penzionog sektora, a nakon njega uslijedit će i ostali - naveo je Osmanović.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost BiH Nasir Beganović je kazao da njegova stranka nije imala razloga da ne podrži danas usvojeni Nacrt zakona o PIO.

- Sada je na Vladi FBiH da u što skorije vrijeme, ja se nadam do Nove godine, napravi prijedlog zakona da bi takav, puno kvalitetniji zakon mogli usvojiti do Nove godine kako je planirano - rekao je Beganović.

Smatra da je u svakom slučaju taj zakon reformski jer se prelazi s jednog načina obračuna na drugi, a posebno jer predviđa trezorsko poslovanje.

Predsjednik Kluba koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Jozo Bagarić je naglasio da je postojeći sistem penzijskog i invalidskog osguranja neodrživ i da se brzo može desiti da doživi krah.

Opozicija je tokom današnje rasprave isticala da će novim zakonom penzije novih penzionera biti umanjene i do 30 posto, što je Bagarić negirao.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu PFBiH Damir Mašić smatra da novi zakon ne nudi ništa novo te da će, po izračunima SDP-a penzije za buduće penzionere biti niže.

- Vlada javnosti treba prezentirati tu matematiku da zaista vidimo da li je kako oni pričaju - rekao je Mašić.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prihvatili su danas na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.