Safet Softić

Značaj zakona koji reguliraju pitanje akciza prevazilazi same akcize

image Safet Softić

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) danas je u Sarajevu izjavio novinarima kako vjeruje da će, ukoliko se u toku dana u parlamentarnoj proceduri pojavi set zakona koji se odnosi na akcize, on biti predmetom dnevnog reda sjednice Doma naroda zakazane za 7. decembar.

Podsjetio je da je za 7. decembar zakazana redovna sjednica Doma naroda, te da imaju određene najave iz Vijeća ministara BiH da bi do 7. decembra trebalo dostaviti ova tri zakonska projekta.

- Danas sam dobio informaciju da je moguće da u toku dana ovi zakoni stignu u parlamentarnu proceduru. Ukoliko se tako desi, ukoliko oni danas dođu u parlamentarnu proceduru, mi ćemo se potruditi da svi delegati čim prije dobiju te zakone kako bi se mogli pripremiti - kazao je Softić.

Dodao je da su članovi Kolegija Doma naroda Bariša Čolak, Ognjen Tadić i on  već imali razgovore o ovom pitanju.

- Ukoliko delegati na vrijeme dobiju ove zakone da se mogu pripremiti, mi ćemo vjerovatno onda na Kolegiju prije sjednice Doma u četvrtak donijeti odluku da se ovi zakonski projekti uvrste u dnevni red. Ukoliko se danas pojave ovi zakoni u parlamentarnoj proceduri, vjerujem da će oni biti predmetom dnevnog reda u četvrtak na sjednici Doma naroda - naveo je Softić.

Pojasnio je da su predloženi zakoni stavljeni u skraćeni postupak, te da „nisu u hitoj proceduri zbog protivljenja određenog  broja ministara u Vijeću ministara BiH“.

Pojasnio je da to automatski znači da nadležne komisije trebaju zauzeti stav o ovom pitanju. Dodao je da, ukoliko budu zakoni stigli, imaju proceduralne pretpostavke da oni budu razmatrani na komisijma i da se eventualno spajanjem dva čitanja oni okončaju 7. decembra na sjednici Doma naroda.

- U Domu naroda ne vidim neke ozbiljne prepreke da se ovi zakoni usvoje. Vjerovatno će puno više rasprave i dilema oko većine biti u Predstavničkom domu - smatra Softić, te dodaje da ukoliko Dom naroda završi 7. decembra, onda to može biti predmetom rasprave i na Predstavničkom domu polovinom ovog mjeseca.

Softić kaže kako misli da u ovom trenutku imamo potpuno drugačiju atmosferu u vezi s ovim zakonom i da „nema one histerije koja se pojavljivala prilikom ranijih stavljanja u proceuru ovog zakonskog projekta“.

- Mislim da su stvari „spuštene na zemlju“ i da sada i oni koji su protiv akciza malo drugačije gledaju. Svako poskupljenje, pogotovo poskupljenje goriva, je vrlo značajno za građane BiH, ali benefiti koji proističu iz usvajanja ovakvog zakona su puno važniji i puno vredniji za građane BiH - naglašava Softić.

Prije svega, kaže da su blokirana jako velika sredstva Evropske unije za BiH, a blokiran je, između ostalog zbog zakona o akcizama, i sporazum s MMF-om.

- Naprosto, moglo bi se kazati da je ovaj zakon dobio obilježje nečega što je ustvari stvorilo blokadu za cjelokupan razvoj BiH. Mislim da značaj ova tri zakona koja reguliraju pitanje akciza prevazilazi same akcize i prevazilazi ovih 15 feninga po litri goriva. On je, naime, osigurač ili okidač koji treba da donese jako velika sredstva u BiH i da na neki način otvori jedan novi ciklus u razvoju BiH - mišljenja je Softić.

Vjeruje da će procedure koje slijede iza usvajanja zakona o akcizama omogućiti da već na proljeće „krenemo intenzivno s velikim investicijama i s velikim radovima“.

- To bi u idućoj godini značilo značajno poboljšanje u ulaganje u infrastrukturu i u izgradnju cesta - zaključio je Softić.

Vijeće ministara BiH je 24. novembra utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava. Modificirani prijedlog s pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju Delegacije EU u Sarajevu - saopćeno je tada iz Vijeća ministara BiH.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Set zakona o akcizama je upućen u daljnju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta - navode iz Vijeća ministara BiH.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.