Opozicija u RS zvoni na uzbunu

Predloženi budžet RS-a je najlošiji u Evropi!

image Dragan Čavić

Povećava se i produbljuje ekonomski kolaps RS. Ono što je planirano u budžetu nije tačno, a naša procjena je da će na kraju budžetske godine biti preko 900 miliona KM obaveza po osnovu glavnice kreditnih zaduženja, što će biti preko 60 odsto izvornih prihoda – istakao je Čavić.

Predsjednik NDP Dragan Čavić ocijenio je danas u Trebinju da Vlada RS i skupštinska većina nastavljaju da se ponašaju nezakonito pošto ne postoji mogućnost da se o budžetu RS za narednu godinu raspravlja po hitnoj proceduri.

“Zbog toga će NDP predložiti koalicionim partnerima da ne učestvuju u takvom skupštinskom zasjedanju ili da se nađe neki modus da se ne dozvoli da se nastavi bezakonje i parlamentarno nasilje u Narodnoj sklupštini – rekao je predsjednik NDP.

On je pojasnio da je u Zakonu o budžetskom sistemu precizno definisan budžetski kalendar, po kome se prvo usvaja nacrt, a zatim, poslije javne rasprave, prijedlog budžeta sa amandmaskim djelovanjem.

– Trebali smo do 15. decembra na dnevnom redu imati predlog budžeta za 2018. godinu, a nakon usvojenog nacrta koji je trebao biti do polovine novembra. Sve je preskočeno – naveo je Čavić.

Govoreći o strukturi budžeta RS za narednu godinu on je rekao da je riječ o teškom potrošačkom budžetu, najlošijem u Evropi.

– Povećava se i produbljuje ekonomski kolaps RS. Ono što je planirano u budžetu nije tačno, a naša procjena je da će na kraju budžetske godine biti preko 900 miliona KM obaveza po osnovu glavnice kreditnih zaduženja, što će biti preko 60 odsto izvornih prihoda – istakao je Čavić.

Predsjednik NDP je rekao da budžet koji i dalje ima najmanja izdvajanja za podsticaje u privredi ne može biti razvojni.

– Imamo i dalje potrošački budžet od koga je preko 90 odsto ide u krajnju potrošnji i lična primanja – tvrdi Čavić.

Predsjednik NDP danas je prisustvovao izbornoj skupštini gradskog odbora stranke u Trebinju na kojoj je za predsjednika izabran Slavko Drašković.

Biznis.ba / SB

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.