Pojednostaviti i ubrzati

Intenzivne aktivnosti Vlade na prelasku na jednošalterski sistem poslovanja

image Vlada FBiH

U okviru realizacije reforme procesa registracije poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, Vlada Federacije BiH provodi aktivnosti na uspostavi jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata.

- Već je urađena analiza trenutnog procesa registracije poslovnih subjekata i identifikovana su mjesta gdje se proces može pojednostaviti i ubrzati. Zatim napravljena je analiza i prijedlog za uspostavljanje sistema elektronske registracije poslovnih subjekata kroz koji će se elektronski povezivati vladine institucije koje rade na procesu registracije i omogućiti im da izvršavaju svoje dužnosti brže, jednostavnije i sa više transparentnosti – potvrđeno je Feni iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

Kako navode, izrađen je Akcioni plan za uspostavljanje jednošalterskog sistema, a pripremljeni su prijedlozi za hardversku i softversku infrastrukturu, te započete pripreme promjena zakonske regulative neophodne za funkcionalnost sistema.

O toj temi Vlada Federacije BiH planira polovinom decembra održati sjednicu, na kojoj će razmatrati zakonska rješenja, koja se odnose na izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima, koje će izraditi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije radi omogućavanja jednošalterske registracije.

Uz to, federalna ministarstva pravde i finansija zadužena su za izradu Prednacrta zakona o registraciji poslovnih subjekata i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Finansijsko-informatičkoj agenciji. 

- Ova zakonska rješenja će pripremiti podlogu za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja i elektronsku registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH. U praksi, izmjene i dopune zakona i uspostava sistema će proizvesti mnoge beneficije za poslovne subjekte kao što su smanjenje neophodnih koraka za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH za 50 posto i smanjenje troškova registracije - ističu iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

Također, omogućuje se obavljanje registracije novog poslovnog subjekta na samo jednom mjestu, a doći će do povećanja transparentnosti rada Vlade Federacije BiH putem uspostave mogućnosti online pretraživanja poslovnog registra.

Ukupan cilj uspostavljanja jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata koje pokreće Vlada Federacije BiH je da generalno poveća konkurentnost privrede Federacije BiH i da stimuliše poslovne subjekte povećanjem efikasnosti, efektivnosti, kvaliteta, fleksibilnosti i transparentnosti usluga koje se pružaju poslovnim subjektima, kroz korištenje inovativne informacione i komunikacione tehnologije.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.