Sastanak u Vladi FBIH

Novalić sa Hearneom: Prioritet održati i nastaviti započete reforme

image Foto: Biznis.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Brčko Distrikt BiH Dennisa Hearnea koji je nedavno stupio na ovu dužnost.

Američki diplomata je na početku razgovora rekao da je za njega inspirativno doći u Sarajevo u kojem je povremeno službovao od 1993. do 1996. godine i vidjeti kakav napredak je postignut u njegovoj obnovi i razvoju.

Posebno su ga interesovali glavni izazovi s kojim se Vlada FBiH sauočava u provođenju reformi procesa i dalje djelovanje na stvaranju boljeg ambijenta za razvoj ekonomije i uslova za život građana.

Premijer Novalić je naglasio da je glavni cilj održati i nastaviti započete reformske procese i da nije dobro davati priorit nekim tendencijama kojima se reforme pokušavaju usporiti ili čak zaustaviti.

- Naši prioriteti su usvajanje i preostalih zakona koji se odnose na oblast dohotka i poreske politike, potom socijalnih zakona bez kojih nema ni socijalnog mira, kao što su Zakon o PIO i zakona koji se odnose na bolje regulisanje statusa boračke populacije.

U osnovi svega je želja da se poboljša i ubrza ekonomski rast kroz infrastrukturne radove, izgradnju cesta i autocesta i elektroenergetskih projekata, za što je neophodno donošenje novog zakona o akcizama na gorivo, što bi bio ogroman poticaj zapošljavanju.

Posebno je razgovorano o stvaranju uslova za odlučniju borbu protiv korupcije u čemu treba otkloniti tehničke prepreke kako bi posebni odjeli Suda i Tužilaštva FBiH počeli s radom.

Premijer Novalić je iznio podatke o doprinosu Federacije BiH ekonomskom razvoju Brčko Distrikta BiH i prioritete u tom djelovanju, naglasivši pri tome stavljanje Luke Brčko u puni kapacitet, izgradnju autoceste od Tuzle prema Brčkom i Bijeljini i željezničke pruge od Banovića do Vareša kojom bi put između Save i mora bio skraćen za cijelih 150 kilometara, što bi omogućilo njenu punu ekonomičnost i isplativost.

Zahvališi Novaliću na korisnim informacijama, Hearne je naglasio da će poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se došlo do bržeg rješavanja otvorenih pitanja koja stoje na putu snažnijeg ekonomskog i svakog drugog napretka Bosne i Hercegovine.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.