Vlada FBiH

Nastaviti komasaciju poljoprivrednog zemljišta

image Vlada FBiH

Federalna vlada je usvojila analizu o stanju i pripremama projekta komasacije poljoprivrednog zemljišta u FBiH i zadužila Federalnu uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove da prati ovaj proces u skladu s predloženim mjerama.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove još od 2008. godine vrši kontinuirane aktivnosti na komasaciji poljoprivrednog zemljišta, koje će, u skladu s financijskim mogućnostima, nastaviti i u narednom periodu u općinama koje su za to iskazale interes.

Komasaciju treba planirati ne samo na ravničarskom terenu pogodnom za ratarsku i voćarsku proizvodnju, već i u brdsko-planinskim područjima radi formiranja površina za intenzivan i ekonomski isplativ uzgoj stoke, prema uzoru na zemlje kao što su Danska, Njemačka i druge.

Treba izmijeniti dosadašnji način davanja poticaja poljoprivrednim proizvođačima, tako što će određeni procenat poticajnih sredstava biti dodijeljen nosiocu aktivnosti na provođenju komasacije za mjere uređenja zemljišta, što je jedan od temeljnih ciljeva Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Izmjene su neophodne i u legislativi korištenja poljoprivrednog zemljišta uvođenjem obaveze njegovog obrađivanja i odgovarajućih mjera i sankcija za neobrađene površine, te podizanju svijesti o potrebi provođenja komasacije.

Potrebno je uspostaviti efikasan sistema upravljanja poljoprivrednim zemljištem zasnovan na izgrađenoj bazi podataka, te osigurati sredstva za potrebe komasacije.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.