Sjednica u Sarajevu

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima

image Foto: FENA

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 127. sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima čiji je cilj stimulisanje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto).

Izmjenom se rok za primjenu člana 20a. produžuje sa 24 na 48 mjeseci. Naime, ovim članom propisano je plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini umnožak prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Utvrđeni su i prijedlozi Zakona o turizmu FBiH i Zakona o boravišnoj taksi FBiH.

Ciljevi Zakona o turizmu FBiH su, uz ostale, suzbijanje sive ekonomije i obezbjeđenje bolje zaštite klijenata turističkih agencija. Predložena rješenja uvode više discipline u ovu oblast. Predviđa se osnivanje turističkih organizacija kao pravnih osoba sa svojim pravima i obavezama. S tim u vezi jača se odgovornost tih organizacija u pogledu pripreme i provođenja promotivnih aktivnosti i unapređenja turizma.

Kada je riječ o Zakonu o boravišnoj taksi, on poznaje međuopćinske, zatim Turističku organizaciju FBiH, turističke organizacije kantona, te gradova ili općina. Boravišna taksa je prihod Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave i raspoređuje se Turističkoj organizaciji FBiH, turističkim organizacijama kantona, gradova i općina.

Federalna vlada donijela je Odluku o izboru korisnika za raspodjelu preostalog dijela grant sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim preduzećima namijenjenih finansiranju razvojnih projekata. Na ovaj način je privrednom društvu BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, iz sektora namjenske industrije, dodijeljeno 300.000 KM.

Prihvativši informaciju najviših pravosudnih institucija Federacije BiH, Federalna vlada danas je donijela konkretne zaključke s ciljem stvaranja neophodnih preduslova za početak rada posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji se odnose na tehničke, kadrovske i finansijske pretpostavke za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH.

Vlada FBiH danas je prihvatila završnu informaciju o izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla, koju je pripremila Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te ovom javnom preduzeću dala saglasnost na odabir Konzorcija China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC (lider konzorcija) i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co., Ltd - GEDI (član Konzorcija) za Projektnog partnera za izgradnju Bloka 7. Data je saglasnost i na predložene tekstove Sporazuma o projektnom partnerstvu između Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i Konzorcija, kao i Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7.

DANAŠNJA SJEDNICA VLADE FBIH JE PREKINUTA ZBOG OBAVEZA FEDERALNIH MINISTARA.

O DATUMU I TERMINU NJENOG NASTAVKA BIT ĆETE PRAVOVREMENO OBAVIJEŠTENI, SAOPĆENO JE IZ UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE FBIH.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.