Vjekoslav Bevanda

Neće biti posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a

image Vjekoslav Bevanda

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da se po glasanju u Parlamentarnoj skupštini BiH vidi da već duže vrijeme nema parlamentarne većine i da je došlo do podjela u pojedinim klubovima i osnivanja novih, te da je stanje znatno drugačije u odnosu na period kada je formiran Savjet ministara.

"Uskoro ulazimo u izbornu godinu i ne vidimo ko bi sada prihvatio funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara i na koji bi se način izjašnjavalo Predsjedništvo BiH u vezi s mandatarom. Mnogo je to složeniji proces od nezadovoljstva radom izvršne vlasti", rekao je Bevanda za "Dnevni avaz".

On je naglasio da postoje stvari koje se moraju rješavati bez obzira na politička previranja, te da pojedina ministarstva dobro obavljaju svoj posao, ne probijaju rokove i ispunjavaju obaveze.

"Bilo bi naivno reći da nije moglo više, ali moglo se više i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Političke razmirice kočile su zakonoska rješenja koja su stizala iz Savjeta ministara. Dešavalo se i da u Savjetu ministara svi nemamo dovoljno volje i snage da se uhvatimo u koštac s reformskim zakonima i odlukama", naveo je Bevanda.

On je dodao da je dobar zamah bio na početku mandata kada je dogovorena Reformska agenda, mehanizam koordinacije, predata aplikacija za članstvo u EU, ispregovaran aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nakon čega su, kako je naveo, krenule dnevnopolitičke kalkulacije, koje su zaustavile dalji napredak.

Ministar finansija i trezora BiH tvrdi da neće biti nikakvih posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a, jer se novac uplaćuje u budžete entiteta, a BiH ne koristi ni fening.

"Svjetska banka ima prateće projekte uz angažman sa MMF-om i oni su korisni zbog sprovođenja reformi i konsultantskih usluga i naravno finansijske podrške", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, poznato je da zemlja gubi oko milijardu KM za infrastrukturne projekte zbog neusvajanja izmjene Zakona o akcizama, zbog čega su svi na gubitku.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.