Amir Zukić

Jednostavnija registracija obrta dala bi pola miliona KM direktnih ušteda

image Amir Zukić

U dvomjesečnu javnu raspravu upućen je Nacrt novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji su na vanrednom zajedanju usvojii delegati Doma naroda Federalnog parlamenta.

Tom prilikom, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je Feni da novo zakonsko rješenje donosi pojednostavljenje postupaka za registraciju i rad obrtnika u Federaciji BiH navodeći da bi to dalo pola miliona KM direktnih ušteda privatnom sektoru godišnje.

- Znatno je ubrzano provođenje procedura i postupaka obuhvaćenih ovim zakonom i potrebno vrijeme skraćeno za 50 posto. To znači da je proces registracije obrta skraćen sa 15 na sedam dana - rekao je Zukić.

U odnosu na postojeći Zakon, kaže, uvedene su novine u prekršajnom kažnjavanju odgovorne osobe u nadležnom organu u slučajevima kada ne donose rješenje u propisanom roku (7 dana) ili donese rješenje koje ne sadrži registarski list iz Obrtnog registra.

Također, bit će kažnjeno ako ne dostavi sva rješenja u vezi s obavljanjem obrta nadležnim organima u propisanom roku ili ako po službenoj dužnosti ne obavijesti obrtnika ili osobu koja obavlja srodnu djelatnost o obavezi i rokovima usklađivanja poslovanja i dokumentaciji potrebnoj za usklađivanje. 

Nove odredbe propisuju da obrtnici budu oslobođeni obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom.

Unaprijeđen je i postupak razmjene informacija te popunjavanja Jedinstvenog registra obrtnika u FBiH.

- Kroz navedena rješenja zakon će omogućiti i osigurati moderan i efikasan okvir za poslovanje obrtnika i potaknuti jačanje obavljanja obrtničke djelatnosti - konstatirao je Zukić.

Tome bi trebalo doprinjeti i uvođenje rješenja da se obrazovanje za obavljanje djelatnosti za koje se traži odgovarajuća školska sprema, pored osnovnih, srednjih škola i visokoškolskih ustanova, može vršiti i u ustanovama za obrazovanje odraslih u skladu s kantonalnim zakonima.

Pored uspostavljanja i obavljanja obrta, novi Zakon o obrtu i srdonim djelatnostima će regulisati i odredbe o vrstama i prijenosu obrta te nadležnostima obrtničke komore, kao i sve druge mjere, nezaobilazne u obrtničkoj djelatnosti.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.