28 poglavlja gotovo

VIDEO / Zvizdić: Još pet radnih grupa treba dostaviti odgovore na Upitnik EK

image Foto: Biznis.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da su na sjednici Vijeća ministara usvojena tri zakona, analiziran okvirni budžet institucija BiH za period od 2018. do 2020. s programom javnih investicija, te usvojen Sporazum između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Precizirao je da je usvojen Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH, čime je zaokružen paket od pet zakona o bankarskom sistemu i uvjet su MMF-a.

- Taj zakon unaprjeđuje dosadašnje procedure u toj oblasti i u djelovanju Agencije, imajući u vidu obavezno članstvo za sve banke, skraćivanje roka za isplatu deponenata na 20 dana i proširenje mandata Agencije u procesu restruktuiranja banaka - rekao je Zvizdić.

Dodao je da je usvojen i Zakon o deminiranju u BiH koji prvi put definira u čijoj je nadležnosti obuka deminera, pasa i vodiča pasa, utvrđuje zaštitna prava iz radnog odnosa za deminere i ograničava radno vrijeme deminera na pet sati dnevno.

Zvizdić je naveo da je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sportu u BiH koji sada definira arbitražna tijela unutar sportskh saveza, uspostavlja evidencija unutar Ministarstva civilnih poslova za pravne osobe u oblasti sporta, definira status specijalne olimpijade u BiH kao udruženja na nivou države, te predviđa kažnjavanje pravne osobe u sportu ako organizira takmičenje koje nije usklađeno s preporukama Evropske konvencije o suzbijanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama.

Istakao je da je, kad je u pitanju Upitnik Evropske komisije, 28 poglavlja pripremljeno, verificirano i ulazi u fazu prevođenja, kao i da još pet radnih grupa u narednih nakoliko dana treba dostaviti odgovore.

Zvizdić je kazao da će delegacija Financial Action Task Force (FATF) sredinom januara posjetiti BiH kako bi u praksi provjerili implementaciju više od 20 zakonskih i podzakonskih propisa usvojenih u posljednjih 12 mjeseci, nakon čega se može očekivati skidanje BiH sa svih lista u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorizma.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.