Sarajevo

Delegacija SB u Vladi FBiH: Uraditi novu strategiju reforme zdravstva

image

Trasiranje najznačajnijih okvira i pravaca reforme sektora zdravstva, bila je osnovna tema današnjeg sastanka u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine premijera Fadila Novalića s delegacijom Svjetske banke koju je predvodila Fadia Saadah, direktorica za globalnu praksu za oblast zdravstva ove međunarodne finansijske intitucije.

Sastanku su prisustvovali i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Istaknuto je da je Svjetska banka dugi niz godina angažirana u zdravstvenom sektoru u BiH i da su potrebne nove operacije i dimenzije kako bi se poboljšao nivo usluga koje utiču na ukupno zdravlje i život stanovništva.

Pokrenuta je inicijativa da se sačini vizija razvoja i unapređenja zdravstva, što je jedan od segmenata Reformske agende, i izradi nova strategija razvoja ove oblasti u BiH, obzirom na to da postojeća ističe sljedeće godine.

Ministar Mandić je rekao da je prepoznat ogroman problem koji postoji u zdravstvu jer se s ovom problematikom do sada niko nije htio uhvatiti u koštac. Istakao je da je jedan od glavnih problema neriješeno pitanje finansiranja i da je tu potrebna temeljita reforma.

Ministrica Milićević je kazala da je opredjeljenje Vlade FBiH da se problemi rješavaju u dva pravca, a oni su saniranje ogromne dubioze koje postoje u zdravstvenom sektoru i osiguravanje njihovog pozitivnog poslovanja u čemu je istakla značaj saradnje sa  Svjetskom bankom koja bi svojim znanjem i iskustvom mogla pomoći u izradi zakonskog akta o finansijskoj konsolidaciji u ovoj oblasti.

Istakla je da zdravstvo ne može biti finansirano samo iz doprinosa na plaće i da u tom segmentu postoji hitna potreba za donošenje zakonskih propisa kako bi se nova strategija provela i sanirale dubioze u kojim su gotovo sve zdravstvene ustanove u Federaciji BiH.

Direktorica Saadah je rekla da Svjetska banka kroz izradu vizije želi provesti reformu zdravstva u čemu očekuje značajnu saradnju s domaćim institucijama koje su involvirane u ovu oblast, istakavši da sve reforme počinju s vizijom budućnosti.

Premijer Novalić je istakao da se za zdravstvo u FBiH izdvaja jako puno u odnosu na mogućnosti koje imamo.

- Nesumnjivo je da imamo kvalitet pružanja usluga zdravstvene zaštite, ali ovu oblast opterećuju strukturalni problemi, koji se kreću od pružanja usluga u primarnoj zaštiti do najvišeg nivoa, neizbalansiranost odnosa medicinskog i nemedicinskog osoblja i drugo.

Zaključujući današnji sastanak premijer Novalić je zahvalio predstavnicima Svjetske banke na pomoći u rješavanju problema koji su prisutni u zdravstvu i izrazio podršku izradi strategije njegovog razvoja, naglasivši da se, i pored složene ustavne strukture, određena pitanja mogu bolje riješiti, pri čemu je izdvojio neophodnost proširenja baze finansiranja zdravstvenog sektora.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.