Dragan Bogdanić

Nezaposlenim porodiljama 405 KM mjesečno

image

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da se Nacrtom Zakona o dječijoj zaštiti, koji je danas razmatrala Vlada Srpske, uvodi materinski dodatak, odnosno dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM mjesečno.

Bogdanić je da će zakonom biti zadržana sva dosadašnja prava djece i majki.

"Novina je da će ovim zakonskim rješenjem biti obuhvaćen i jednokratni dodatak za rođenje trećeg i četvrtog djeteta, koji je do sada utvrđivan odlukama Vlade svake godine. Od sada će isplata 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete biti zakonska obaveza", pojasnio je Bogdanić.

On je dodao da je za ovo zakonsko rješenje potrebno obezbijediti značajna sredstva u budžetu i Fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske za 2018. godinu.

"Samo po osnovu materinskog dodatka trebaće obezbijediti više od 16 miliona KM za narednu godinu, od čega će više od osam miliona KM biti iz budžeta Vlade, a ostatak iz stope doprinosa, koja će sada biti 1,7 odsto", rekao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, dodatak za treće i četvrto rođeno dijete, za koji je do sada iz budžeta izdvajano 900.000 KM, biće prenesen na Fond za dječiju zaštitu i isplaćivan kao i svi ostali dodaci.

"Ovim zakonskim rješenjem Vlada pokazuje odgovornost za demografsku politiku i ovo je jedan od poteza za koji očekujemo punu podršku u Narodnoj skupštini", naglasio je Bogdanić.


Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.