Delegacija u posjeti BiH

Nastavak aranžmana i reformi teme ministra Bevande i Misije MMF-a

image

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem koji predvodi Misiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom posjete BiH.

Osnovna tema bila je mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uslovi iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o akcizama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.
 
Ponovo je naglašeno da je nužno prihvatiti reformske zakone koji imaju za cilj otvaranje puta za nove investicije, ali i nastavak saradnje s ostalim međunrodnim financijskim institucijama čiji su projekti uslovljeni ovim zakonskim rješenjima.
 
Na sastanku ministra Bevande s predstavnicima MMF-a naglašeno je da usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH ide planiranom dinamikom te će se danas Vijeće ministara izjašnjavati o Dokumentu okvirnog budžeta (DOB),  a u narednim danima i o budžetu za iduću godinu.
 
Ministar Bevanda istaknuo je kako je kreiranje budžeta uvijek praćeno velikim zahtjevima budžetskih korisnika, ali da se Ministarstvo financija i trezora BiH pridržavalo Globalnog fiskalnog okvira i Dokumenta okvirnog budžeta te će institucijama i iduće godine biti na raspolaganju 950 miliona KM.
 
Naglašeno je da dodatnih zapošljavanja u institucijama BiH nema bez odluke Vijeća ministara te da će se ta praksa nastaviti i ubuduće, kao i provođenje mjera štednje u javnoj potrošnji.
 
Do sada je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM, a ukupna vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM. 
 
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.