Delegacija u posjeti BiH

Nastavak aranžmana i reformi teme ministra Bevande i Misije MMF-a

image

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s Nadeemom Ilahijem koji predvodi Misiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom posjete BiH.

Osnovna tema bila je mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om, koji je zaustavljen prije isplate druge tranše jer nisu ispunjeni uslovi iz Pisma namjere, poput izmjena Zakona o akcizama u BiH i Zakona o osiguranju depozita.
 
Ponovo je naglašeno da je nužno prihvatiti reformske zakone koji imaju za cilj otvaranje puta za nove investicije, ali i nastavak saradnje s ostalim međunrodnim financijskim institucijama čiji su projekti uslovljeni ovim zakonskim rješenjima.
 
Na sastanku ministra Bevande s predstavnicima MMF-a naglašeno je da usvajanje budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH ide planiranom dinamikom te će se danas Vijeće ministara izjašnjavati o Dokumentu okvirnog budžeta (DOB),  a u narednim danima i o budžetu za iduću godinu.
 
Ministar Bevanda istaknuo je kako je kreiranje budžeta uvijek praćeno velikim zahtjevima budžetskih korisnika, ali da se Ministarstvo financija i trezora BiH pridržavalo Globalnog fiskalnog okvira i Dokumenta okvirnog budžeta te će institucijama i iduće godine biti na raspolaganju 950 miliona KM.
 
Naglašeno je da dodatnih zapošljavanja u institucijama BiH nema bez odluke Vijeća ministara te da će se ta praksa nastaviti i ubuduće, kao i provođenje mjera štednje u javnoj potrošnji.
 
Do sada je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM, a ukupna vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM. 
 
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.