O izvozu mesa peradi

Mirko Šarović: Dobre vijesti, položili smo ispit

image Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović za N1 je govorio o izvozu mesa i proizvoda od mesa peradi u EU iz BiH. Šarović je kazao da vjeruje da će ocjena Evropske komisije za hranu i zdravlje biti pozitivna, a preliminarni rezultati BiH daju razlog za optimizam.

"Odluka je važna jer je to poljoprivredni sektor koji okuplja značajan broj kompanija i veže 20.000 radnih mjesta. Izvozno je orijentisana grana, preko 9.000 tona pilećeg mesa izvozimo u region, ali nije do sada imala evropski broj. Ovo je ravno podvigu", izjavio je Šarović.

Ministar Šarović kazao je i to da su pripreme trajale dosta dugo, ali je pohvalio rad svih uključenih u konačno dobijanje dozvole za izvoz mesa i proizvoda od mesa peradi u EU.

Kazao je da po procedurama i pravilima Evropske komisije, tri sedmice od okončanja posjete u zemlji daju preliminarni izvještaj, kojeg za BiH očekuje do kraja mjeseca.

"Nije lako obezbijediti dolazak Evropske komisije za hranu i zdravlje. Oni su godinu dana unaprijed popunili program. Zaista smo bili uporni i došli su kod nas, položili smo ispit. Dobra vijest, jedna od najboljih. Ostaje nam samo nakon toga da završimo administrativne procedure", kazao je.

Prvo tržište gdje će bih izvoziti meso i prerađevine od mesa peradi bit će Hrvatska, jer BiH, kako je kazao, tradicionalno najviše izvozi u susjedne zemlje.

Za ekonomsku situaciju to znači da kompanije dobijaju prostor za širenje, i nova tržišta.

"Radi se o potentnoj grani, koja je izvozno orijentisana. Sposobni smo da izvozne kapacitete povećamo za 50 posto. Prijavili smo četiri kompanije, a na listi imamo još 10 kvalitetnih širom BiH. Očekujem njihovu ekspanziju", kazao je ministar Šarović za N1.

Uz sve ovo, očekuje se i povećanje broja malih firmi, a efekti će se pozitivno odraziti na ekonomiju zemlje.

Što se tiče rezultata rada ministarstva ove godine, Šarović je kazao da je povećan izvoz za 17 posto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom je blizu 61 posto, što su sve pokazatelji da će se 2017. godina uspješno okončati.

Govorio je i o Agrokoru, kazavši da je nemoguće da BiH bude mirna, jer sve ovisi o koncernu i raspletu situacije, te da se sva dešavanja oko Agrokora prate u BiH.

O problemima unutar BiH - ne vjeruje da će se riješiti prije izbora 2018. godine, jer kod stranaka nema interesa za to.

"Izgubili bi poligon za nadmetanje i dodvoravanje svojoj publici koja navija. Ovo nije vrijeme za rješavanje pitanja, ovo je vrijeme kada će se stvarati druga pitanja i svi ćemo stati iza svojih busija i obraćati se svojoj publici", izjavio je uz konstataciju da je pitanje izbornog zakona najbolje rješavati u prvoj godini narednog mandata.

Biznis.ba / N1

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.