Skupština KS

Hasanspahić: Komunalna preduzeća ostvarila značajne pomake

image Skupština KS

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo dali su pozitivno mišljenje na izvještaje o poslovanju šest kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za prošlu godinu, Tržnice-pijace, Rad, Pokop, Sarajevogas, Park i Toplane.

Ministar Komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić kazao je da problemi s kojima se susreću komunalna preduzeća nisu nastala preko noći, već da su kontinuirano rasla iz godine u godinu.

- Kada bi jedna riječ mogla sublimirati probleme, to bi bila zaposlenost - naglasio je.

Ipak, dodao je Hasanspahić, u prošloj godini sva komunalna preduzeća su ostvarila značajne pomake. Kazao je da je u 2016. godini u komunalnim preduzećima bilo uposleno 2.396 osoba te da su prosječne plaće u Radu iznosile 842 te u Pokopu 1.386 KM.

Šef Kluba SDA Mirza Čelik kazao je da su komunalna preduzeća učinila evidentan pomak zbog racionalizacije troškova i planiranja. Pohvalio je preduzeća Tržnice-pijace te Sarajevogas koji su zaista napravili dobre rezultate, ali Toplane, za čiji je uspjeh zaslužna Vlada KS-a.

Primjedbe je imao na poslovanje preduzeća Rad, zbog problema napuštenih pasa i nevođenju računa o deponiji.

- Sva preduzeća su poslovala pozitivno, osim Parka, koji su ipak napravili dobre poslovne poteze - pojasnio je Čelik.

Međutim, zastupnik Naše stranke Edin Forto kazao je da su komunalna preduzeća u proteklom periodu tretirana kao socijalne ustanove u kojima su se zapošljavali ljudi pomoću stranačkih i prijateljskih odnosa.  

- Kada su ti budžeti iscrpljeni i kada su te firme posrnule, poput Toplana i Grasa, prekomjerno zapošljavanje i loše usluge plaća privatni sektor - poručio je Forto.

Kantonalna javna komunalna preduzeća u 2016.  ostvarila su ukupne prihode od 262.374.341 KM i manji su u odnosu na 2015. za 4,9 posto. Ukupni rashodi iznosili su 275.387.197 KM i manji su za 9,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Gubitak na kraju 2016. godine iznosi 16.595.224 KM i manji je u odnosu na 2015. za 43,6 posto.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.