Visoki predstavnik u BiH

Inzko: Od akciza će svi imati koristi, pogotovo građani

image Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko mišljenja je da bi uvođenje akciza bilo korisno za BiH i da bi od toga profitirali svi građani, a u ekskluzivnom razgovoru za TV1 čak se i našalio kako je spreman da ih nametne, ukoliko ga neko zamoli.

"Ako me međunarodna zajednica zamoli, ako bi se domaći političari usaglasili, ja sam na to spreman. No, kao kod svake odluke visokog predstavnika, pogotovo u prošlosti, mi imamo svoje procese i imamo Vijeće za implementaciju mira i tamo usaglašavamo sve naše stavove. U ovom slučaju bilo bi isto. Mislim da je sada na domaćim liderima da dobiju saglasnost oko akciza", naveo je Inzko.

Akcize je potrebno uvesti sada, budući da su trenutno cijene goriva najniže.

"Kasnije, kada budu na 2,2 ili više, biće mnogo teže. To treba učiniti sada. Međutim, to je opet politički proces. Međunarodni fondovi i Transportna zajednica će tek zaživjeti kada bude ispunjen i taj uslov", dodao je on.

Visoki predstavnik smatra da bi od uvođenja akciza korist imali svi u BiH.

"I RS bi dobila nekoliko kilometara, i FBiH, i Hercegovina bi dobila nešto... Dakle, svi konstitutivni narodi, a pogotovo bi od toga profitirali građani. Mi ne smijemo zaboraviti da se sve to radi za građane, a ne za neke entitete i kantone itd. Od toga bi, naravno, profitirala i ekonomija, transporti bi bili jefiniji i brži, svježe mlijeko bi brže stiglo do svojih klijenata. Sve bi bilo jeftinije", poručio je Inzko.

Osim toga, uvođenje akciza bilo bi korisno jer bi omogućilo bolju komunikaciju i spajanje ljudi.

"Sada putovati, recimo, iz Sarajeva za Banjaluku često je jako mučno, posebno zimi. Put nije tako dug, ali je mukotrpan, kao i u Tuzlu. Bolji putevi bi puno pomogli, sociološki i društveno gledano, približavanju ljudi. Na kraju krajeva, zašto bismo mi zaostajali za regionom gdje se već masovno grade autoputevi, poput Hrvatske i Srbije", istakao je visoki predstavnik.

U razgovoru za TV1 napomenuo je kako je BiH i do sada uzela mnogo novaca od postojećih akciza, preciznije više od milijardu KM.

"Obični ljudi se pitaju gdje je taj novac otišao i zato se plaše novih akciza, jer bi se ponovo pitali gdje bi taj novac otišao. Ja sam spreman da nametnem akcize, ako treba, ako me neko zamoli, samo što bih ja nametnuo tri feninga više za kulturu. To se isto zaboravlja. Stalno se priča o autoputevima, o kulturi se priča malo manje. Malo sam se našalio, ali kroz akcize BiH bi recimo dobila 300 - 400 miliona KM, direktno od akciza, godišnje", kazao je on.

Osim toga, potcrtao je, međunarodne institucije, kao što su Evropska banka za razvoj i Svjetska banka, dodale bi još oko 700 miliona KM, tako da bi BiH imala milijardu za izgradnju autoputeva.

"I da se odmah krene, da se ne čeka, da ne bude jedino dostignuće u ovom periodu da se izgradio neki trotoar ili neki seoski putevi, nego da se izgrade autoputevi, jer je to i simbolika za svaku državu da ona postoji, da ima sređeno stanje na autoputevima. Tužno je, čitamo svaki dan koliko je sudara i mrtvih po putevima, sigurno i djelimično zbog toga što nema mnogo novoizgrađenih puteva i autoputeva", napomenuo je Inzko.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.