Zaposlit će i nove radnike

Vlada KS zadužila komunalna preduzeća da pomognu ViK-u

image Foto: Biznis.ba

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić u utorak su razgovarali s menadžmentima javnih komunalnih preduzeća te Kantonalne uprave civilne zaštite o realizaciji prve mjere Vlade KS za unapređenje stanja vodosnabdijevanja.

Razmijenjene su konkretne informacije i prijedlozi, a rukovodioci preduzeća su iskazali spremnost da svako, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinese rješavanju ovog gorućeg problema za sve stanovnike Sarajeva.

KJP "Sarajevošume" i KJKP "Park" su već ranije stavili na raspolaganje KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) dio svoje mehanizacije i potreban broj uposlenika koji svakodnevno rade na otklanjanju kvarova.

Predstavnicima svih preduzeća, ovom prilikom, je dato zaduženje da u naredna tri dana proslijede specifikaciju mehanizacije i ljudstva Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, a koje će ovo ministarstvo u saradnji sa ViK-om rasporediti u 20 timova za rad na otklanjanju kvarova.

Kako je istaknuto, ViK trenutno na terenu ima 10 angažiranih ekipa, koje je neophodno upotpuniti potrebnom mehanizacijom, prije svega, rovokopačima.

I pored toga, ovaj broj ekipa je za 48 sati uspio otkloniti 59 kvarova na mreži, a istaknuto je da će svojim angažmanom i uz podršku iz svih ostalih preduzeća radeći po zonama u roku od 60 dana uspjeti sanirati kvarove i time implementirati prvu Vladinu mjeru.

Ovom mjerom Vlada KS zadužila je preduzeća i Upravu civilne zaštite da stave na raspolaganje svu mehanizaciju, kao i ljudske resurse preduzeću ViK, kako bi se u roku od dva mjeseca poduzele sve neophodne aktivnosti vezane za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, a u cilju obezbjeđenja novih količina vode.

Radovi na otklanjanju kvarova će se vršiti uglavnom u noćnim satima, odnosno za vrijeme trajanja redukcija, osim onih kvarova koji iziskuju hitnu intervenciju.

Vlada KS je također zadužila i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS da odobri prijem novih uposlenika, radnika - kopača na otklanjanju kvarova na period do 60 dana.

Za ovu namjenu planirana su sredstva iz Budžeta KS u iznosu od 800.000 KM, saopćeno je iz Press službe KS.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.