Ogromna šteta od suše

Vlada RS: Poljoprivrednicima do kraja augusta 11 miliona KM

image Vlada RS

Vlada Republike Srpske je donijela zaključak da poljoprivrednicima u ovom bh. entitetu do kraja augusta bude uplaćeno 11 miliona KM zbog ogromne štete od suše.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da će biti uplaćeno i pet miliona KM kroz poseban paket mjera podrške jesenjoj sjetvi, kao i da će poljoprivrednicima biti isplaćeno još pet miliona KM iz klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prvenstveno za sisteme za navodnjavanje.
 
Cvijanović je nakon sjednice Vlade RS-a, na kojoj je razmatran izvještaj o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju, kao i prijedlog mogućih mjera, najavila da bi poljoprivrednici mogli dobiti i dodatnih 10 miliona KM ako bude usvojen zakon o akcizama.
 
Prema njenim riječima, obaveze prema poljoprivrednicima iz prošle godine su u potpunosti izmirene, dok je za ovu godinu do sada isplaćeno 20 miliona KM, što je trećina agrarnog budžeta. Vlada RS-a je zatražila od Vijeća ministara BiH da hitno riješi problem s Hrvatskom u vezi s povećanjem taksi za pregled voća i povrća koje se izvozi u Hrvatsku ili da uvede recipročne mjere toj zemlji.
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je zadovoljan što je Vlada i ovaj put hitno reagovala i donijela set mjera kojima će biti pomognuto poljoprivredi s obzirom na ogromnu štetu od suše.
 
"Nemoguće je sanirati kompletnu štetu, koja se ukupno procjenjuje na oko 50 posto. Zahvalan sam Vladi na setu mjera koje su u svakom slučaju sistemske", rekao je Dodik.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.