"U ponedjeljak očekujemo dogovor"

Šarović: Hrvatska ne smije da nas ljuti, a prije svega mora da nas poštuje

image Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu potvrdio je da će se u ponedjeljak u Parlamentarnoj skupštini BiH održati skup ministara trgovine i poljoprivrede povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj.

- Mislim da će na sastanak doći zemlje koje su najviše pogođene mjerama i Pravilnikom Vlade Hrvatske. Očekujemo da ćemo postići dogovor s hrvatskom stranom, s kojom sam u dnevnoj komunikaciji. Najbolji način za rješavanje navedenog pitanja je da Hrvatska povuče svoj pravilnik ili ga revidira ili da te naknade budu na nivou prosjeka drugih evropskih zemalja, što je za BiH prihvatljivo – rekao je Šarović.
 
Pravilnikom je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.
 
Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.
 
Otežavajuća činjenica sa stupanjem na snagu novog pravilnika je i ta što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.
 
- Izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane iz BiH u Hrvatsku posebno se smanjio nakon njenog ulaska u Evropsku uniju. Što se tiče poljoprivrednih proizvoda u 2016. godini iznosi oko 100.000.000 KM. Hrvatska u Bosnu i Hercegovinu izvozi pet, šest puta više - oko 300.000.000 eura. Zato moraju imati u vidu da smo mi za njih važno tržište. Ne smiju da nas ljute na bilo koji način, a prije svega moraju da nas poštuju - zaključio je Šarović na pres-konferenciji u Sarajevu. 

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.