Mirko Šarović

Hrvatska mora suspendovati odluku o taksama

image Mirko Šarović

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je cilj sastanka ministara poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije u ponedjeljak, 7. avgusta, u Sarajevu da odgovore na odluku Hrvatske koja je enormno povećala takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 eura, te poručio da takva odluka mora biti suspendovana.

"Mjere Hrvatske su diskriminatorne, ne samo za sve države regiona, nego i Tursku i još neke zemlje", rekao je Šarović za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, drastično poskupljenje fitosanitarne inspekcije dovodi do drastičnog poskupljenja voća i povrća u Hrvatskoj i omogućava dominantni položaj njihovih proizvođača u odnosu na uvoznike.

Šarović je izjavio da je to suprotno principima slobodne trgovine zbog čega se mora jasno reći Hrvatskoj da takvu odluku mora suspendovati.

Ukoliko Zagreb to ne učini, on kaže da onda i države u regionu imaju pravo uvesti odgovarajuće mjere.

Privredne komore BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore juče su uputile zajedničko pismo Evropskoj komisiji u kojem je naglašeno da jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku.

Hrvatska je usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.